Sport

2014.09.12. 15:30

Lázár Zsombor is tagja volt a cukorbeteg labdarúgó-válogatottnak

Kehidakustány - A hollandiai Arnhemben 7. alkalommal rendezték meg a Diabétesz Junior Kupát a serdülőkorú, cukorbeteg labdarúgó-válogatottak számára. A magyar csapat az előkelő negyedik helyen végzett, s az együttesnek tagja volt a zalai településen élő Lázár Zsombor is.

Kerkai Attila

A fiatal játékos Hévízen ismerkedett meg a labdarúgással, aztán Győrbe került, ahol a Győri ETO U13-as korosztályú csapatának tagja és a Kazinczy-gimnázium 6. osztályos tanulója.

- A rendszeres sportolást már ötéves koromban elkezdtem - fogalmazott Lázár Zsombor, amikor a mostani sikere kapcsán megkerestük. A diabéteszt 2012 novemberében diagnosztizálták nálam, ami egy gyógyíthatatlan, autoimmun betegség és kialakulása nem életmód függő. Egyes típusú cukorbeteg vagyok, vagyis a hasnyálmirigyem nem termel inzulint, így a sport, a mozgás még fontosabb lett az életemben. A mi válogatottunkban csak diabéteszes gyerekek kerülhettek be, a kiválasztás pedig több mint egy évig tartott.

Lázár Zsombor a Győri ETO U13-as csapatának is tagja (Fotó: zh)

- Közben pedig teljesen egészséges gyerekek között is futballozol. A betegséged nem akadályoz meg a rendszeres sportolásban?

- Nem, mert ez tulajdonképpen nem is betegség, hanem egy állapot, amivel lehet teljes életet élni, csak szigorúan be kell tartani a szabályokat. Hasonlíthatnám egy kicsit a futballhoz: ha ügyesek vagyunk és fegyelmezettek, akkor sok mindent elérhetünk. Több mint egy éve inzulin pumpás vagyok, ami azt jelenti, hogy egy kicsi számítógép adagolja az inzulint a szervezetembe, és így egyszerűbb a megfelelő állapot elérése.

- És mennyire vagy elégedett az Arnhemben elért helyezéssel?

- Mondhatom azt is, hogy maximálisan. Tizenkét futballnemzet csapata vett részt ezen a tornán, amelyet egy amerikai világhírű cég szponzorál. Az előző esztendőkben a tengerentúlról is voltak indulók, ezúttal viszont csak az öreg kontinens képviseltette magát. Hollandia nyert, mi a harmadik helyért játszott meccsen a németektől kaptunk ki. A futball számomra rendkívül fontos, de hasonlóan gondolkodom a tanulásról is. A megfelelő iskolai előmenetel elengedhetetlen szerintem a magas szintű sportoláshoz. Ezt bizonyítja az is, hogy a rendezvényünk nemzetközi nagykövete volt Bas van de Goor holland olimpiai bajnok röplabdás, aki szintén egyes típusú cukorbeteg. Mint elmondta, nagy akarattal és fegyelemmel dolgozott pályafutása során, s ha neki sikerült, megpróbálok én is minél magasabbra jutni a sport és a tanulmányaim területén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!