Sport

2014.09.25. 14:20

Keczeli Zoltánedző érezte: tanítványa, Major Veronika itt csak győzhet

Keszthely - A Granadában rendezett sportlövő világbajnokságon Major Veronika a BEFAG Keszthelyi Erdész Lövészklub sportolója duplázott, hiszen két junior aranyat szerzett. Büszke lehet rá edzője, Keczeli Zoltán is, aki a futócéllövő szakágat is vezette a vb-n.

Góth Imre

– Az első aranyérem megszerzése után nagyon boldogok voltunk – kezdte beszélgetésünket Keczeli Zoltán, a BEFAG KELK vezetőedzője. – Minden sikerült, feleségem előző nap nyerte meg a magyar bajnokságot, vágytunk a jó szereplésre és ebben a hangulatban mondtam Verának: nyerni jöttünk, meg kell nyerned ezt is, képes vagy rá! Ne izgulj! Inkább biztatásnak szántam, mint elvárásnak, éreztem, hogy ebben a felpörgött állapotban most mindenre képes, csak még egy utolsó megerősítésre vágyott.

– Sikerült! Úgy tűnik, minden utasítást betartott tanítványa.

– Az alapszakaszban 13-mal többet, 368 kört lőtt, mint az őt követő örmény versenyzőtársa. Vera akár egy lövést ki is hagyhatott volna, akkor is magabiztosan győz. A négy legjobb ezt követően Medal Match-et lőtt. A nézők előtt színpadszerűen négy lőállást alakítottak ki. A műsorközlő a versenyzők bemutatásával megalapozta a hangulatot. Ilyet csak világbajnokságon lehet átélni, otthon, a sufni lőtéren készülve csak álmodhat róla az ember. A finálé hatos sorozata után addig tart a verseny, amíg nem alakul ki két pont különbség a legjobbak között. Verának ehhez most nyolc lövés elégnek bizonyult és ezzel a gyors sikerével beírta magát a rekordok könyvébe.

– Edzőként újabb tanítvány sikerét élhette át. Milyen érzés?

– Amilyen nehéz kivárni a lövések közti perceket, annyira felemelő a boldogságot látni a dobogóra álló versenyzőm arcán. Ismét Vera léphetett a legmagasabbra, neki szólt a Himnusz az ő tiszteletére vonták fel a lobogónkat és megmutathatta a Keszthelyről hozott, ajándékba kapott zászlót. Nem is tudta száraz szemmel átélni ezeket a felemelő perceket, mondtuk is neki: nyugodtan sírjon, azt csak a győztesnek szabad! Mi pedig egy igazolást kaptunk arról, hogy jó úton haladunk. Néha hullámvölgybe kerültünk, néha nekem is nehezebben ment a munka, de ilyenkor a barátoktól, a hivatalos szervektől kapott segítséggel tovább tudtam lépni.

Major Veronika jó tanítvány, hiszen megfogadja edzője, Keczeli Zoltán tanácsait: két aranyat ért. Fotó: Szekeres Péter

– Hogyan tovább mostantól, milyen célokat tűztek ki maguk elé?

– A hétvégi ünnepléseket követően elkezdtük a felkészülést a tavasszal Dániában megrendezendő Európa-bajnokságra, méghozzá egy kiadós pihenéssel! Aztán 2016-ban Magyarország rendezheti az Eb-t Győrben, ez is fontos állomás.

– Ön, mint a lövészeten belül a futócéllövő szakág vezetője is részt vett az Eb-n: összességében milyen volt?

– A mi két aranyérmünk mellett a férfiak két csapatbronza Boros László, Sike József, Tasi Tamás érdeme, Sike József egyéni világbajnoki bronza és Boros László egyéni negyedik és ötödik helye nagyon szép teljesítmény, úgyhogy sikeres Eb-t zártunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!