Sport

2014.08.13. 12:55

ZTE FC-Manchester United: az örök életet nyert meccs (videóval)

Minden egerszegi, de talán minden zalai labdarúgást kedvelő szurkolónak nem kell elmagyarázni milyen kapcsolat van a ZTE FC és a Manchester United között. Éppen 12 esztendeje, 2002. augusztus 14-én a Puskás Stadionban Koplárovics Béla góljával a kék-fehérek legyőzték a világsztárokkal érkezett angolokat.

Kerkai Attila

Ez az a meccs, amely kitörölhetetlen a zalai futballmúltból és persze a ZTE életéből is. Amúgy is, micsoda esztendő volt! Az egerszegiek történetük első bajnoki címét szerezték meg, a Bajnokok Ligája-selejtezőben az NK Zagreben túljutva pedig már tudni lehetett, hogy a csoportkörbe jutásért a Manchester United lesz a ZTE FC ellenfele. Kitört a futball-láz nem csak Egerszegen, de az egész országban, mindenki jegyhez akart jutni. Legalább 200 ezer jegyigénylés futott be a ZTE FC-hez, de végül csak 28 ezren férhettek be a Puskás Ferenc Stadionba.

Hátborzongató visszaidézni ezeket a napokat, heteket. A Bozsik Péter vezette egerszegiek világraszóló sikert arattak a United 1-0-as legyőzésével, s a világsajtóban sem maradt nyom nélkül ez a mérkőzés: Zalaegerszeg, a ZTE és persze a gólszerző, Koplárovics Béla nevét „ízlelgették” a híradásokban...

Az évforduló kapcsán Lang József akkori klubelnökkel és Nagy Ferenc menedzserrel ültünk le kicsit nosztalgiázni. Mindkettejüknek döntő szerepe volt abban, hogy olyan csapat jött össze Zalaegerszegen, melyet ma is büszkén vállal mindenki.

Babati Ferenc élete mérkőzését játszotta olyan sztárok ellen, mint Silvestre vagy Kean (Fotó: Pezzetta Umberto)

– Azzal kezdeném az egészet, amikor jómagam az elnöki székbe kerültem, közös akarat volt, hogy törjünk ki a szürkeségből – tekintett vissza egy kicsit korábbra Lang József, aki 2000 és 2004 között volt a ZTE FC első embere. – Tudatosan igazoltunk olyan játékosokat, akikről úgy gondoltuk, hogy húzóemberek lesznek. Érkezett Radu Sabo, majd Waltner Róbert, Nagy Lajos, később Egressy Gábor, aztán 2001 nyarán Szamosi Tamás, Kenesei Krisztián, Urbán Flórián és hazahívtuk Molnár Balázst is. A cél a dobogós helyezés volt, de bajnoki cím lett belőle.

A gólszerző Koplárovics Béla mellett Sasa Ilic, akinek az arckifejezése mintha azt sugallná, mit tett ez a fiú (Fotó: Pezzetta Umberto)

Nagy Ferenc, a magyar futballban akkoriban divatos menedzseri posztot látta el, s ő is szerepet játszott a csapatépítésben. Aztán 2005-ben, mint többségi tulajdonos került a klub élére egészen ez év márciusáig, amikor átadta a részvényeit az önkormányzat által létrehozott gazdasági társaságnak, amely átvette a ZTE FC Zrt. működtetését.

– Ma már elmondható, hogy örök életű mérkőzéssé vált ez a ZTE FC–Manchester United találkozó – kapcsolódott be ő is a beszélgetésbe. – Az pedig külön kellemes érzés, hogy nekünk is részünk volt benne. De én azt mondom, az is nagy élmény volt, amikor továbbjutottunk Zágrábban, miután Urbán Flóri belőtte tizenegyesből a továbbjutást jelentő gólt. Ami persze a Puskás Stadionban történt, az szavakkal le sem írható. Akkoriban tényleg egy nagy családként működött a csapat és a klub is, hiszen nem csak a tudását, de a szívét is adta hozzá mindenki.

Lang József megemlítette: amikor a két csapat vezetői egy elegáns budai villában találkoztak, az angolok nem birkóztak meg a „Zalaegerszeg” szó kiejtésével.

– Komolyan idegesített, s félig viccesen azt mondtam: estére majd megtanulják... – fűzte hozzá a történethez. Aztán jött persze a visszavágó Manchesterben, ahol a Vörös Ördögök 5-0-ra győztek. A ZTE FC még megmérkőzhetett később az UEFA Kupában a Dinamo Zagrebbel, amely 9-1-es összesítéssel lépett túl a zalaiakon...


Az egerszegi közönség, amely átélhette azt a sikert, amely ma is az egyik legszebb számára (Fotó: Pezzetta Umberto)

Visszatérve a ZTE–Manchester találkozóra, sokan és sokféleképpen értékelték éppenséggel ezt a találkozót is, A ZTE FC anyagi krízisbe jutott, de aztán megint jött egy sikeres időszak 2011-ig, majd a kiesés 2012-ben. Ám ez, már egy másik történet.

– Fél évig gyakorlatilag idegenben játszott a csapat, hiszen a stadion átépítése 2002 nyarán kezdődött, s ma már elmondható, hogy sem strukturálisan, sem szervezetileg nem voltunk felkészülve például egy olyan szintő mérkőzésre, mint amit a Manchester fogadása jelentett – mondta Nagy Ferenc. – A csapatot is meg akartuk erősíteni a bajnoki cím után, de ez csak részben sikerült. S azt is el kell mondani, mert sokan elfelejtik: később, ma meg már pláne, nem lehet Waltner, Kenesei, Egressy, vagy éppen Urbán szintű magyar sztárokat igazolni itthonról, mert egyszerűen nincsenek. Annak örülök, hogy ma a ZTE FC-nek van egy olyan tulajdonosa, aki pénz tud hozni és az önkormányzat is a csapat mellett áll. Minden anyagi feltétel egyben van ahhoz, hogy a csapat akár már ebben az évben visszajusson az NB I-be, amihez komoly akarat és szándék is kell, hogy sikerüljön.

Lang József szintén abban bízik: lesz még NB I Egerszegen.

– Sőt, én azt remélem, hogy a megújuló ZTE-stadionban rendezhetünk még nemzetközi kupameccset, mert az lett volna az igazi 2002-ben is, ha itt fogadjuk Manchestert – tette hozzá.

e.on-ZTE FC–Manchester United 1-0 (0-0)
Budapest, Puskás Ferenc-stadion, 28.000 néző. Jv.: Stark (Wezel, Greipl – mindhárom német).
ZTE FC: Ilic – Babati, Csóka, Urbán, Budisa, Szamosi – Egressy (Molnár, 64.), Vincze, Ljubojevic, Faragó (Balog, 73.) – Kenesei (Koplárovics, 83.). Edző: Bozsik Péter.
Manchester: Carroll – Brown (P. Neville, 6.), Blanc, O’Shea, Silvestre – Beckham, Keane, Verón, Giggs – Solksjaer (Forlan, 80.), van Nistelrooy. Edző: Alex Ferguson.
Gólszerző: Koplárovics (92.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!