Sport

2014.07.18. 16:45

A zalai freestyler futballista az Eb-nyitányon is fellép

Alsópáhok/Zalaegerszeg - Kvarta Mátyás freestyle labdarúgó ismét felhívta magára a figyelmet, nem mintha eltűnt volna eddig is. A Red Bull Streetstyle minapi viadalán bronzérmes lett és ő is fellép szombaton a Szusza Ferenc Stadionban, a U19-es Eb megnyitóján.

Kerkai Attila

Korábban is beszámoltunk már a felsőpáhoki Kvárta Mátyás, vagy a hogy a stílust képviselők ismerik, Kvartam freestyle labdarúgó eredményeiről. S itt az újabb, hiszen a minap rendezett Red Bull Streetstyle budapesti viadalán bronzérmet szerzett.

Kvartam ilyet is tud: egy kézen áll , lábaival tartja a labdát és még a felvétel is elkészül.... (Fotó: Kvárta Mátyás)

Ám előbb egy kis visszatekintő Kvartam eddigi pályafutásásra. 2009-ben egy internetes freestyle online verseny 2. helyezettje lett, aztán 2011-ben az országos Dechatlon Freestyle Foci Kupán győzött. Egy évvel később, vagyis 2012-ben Prágában a Superball néven ismert világbajnokságon 200 indulóból a legjobb 16 között búcsúzott, a Szentpéterváron megrendezett Európa-bajnokságon pedig a 3. helyen végzett a routin-kategóriában.

A szabadstílusú futball képviselői között Kvartam egyre ismertebbé és népszerűbbé vált, így az egyik legnevesebb sportszergyártó cég szponzorálása mellett tagja annak a csapatnak, amely az ország különböző pontjain népszerűsíti a freestyle futballt, többek között az MLSZ rendezvényein is. Kvárta Mátyás a hagyományos futballtól sem szakad el, hiszen a Keszthelyi Haladás technikai edzőjeként a labdakezeléstől, egészen a legbonyolultabb cselekig foglalkozik a fiatalokkal.

 

És akkor essen szó cikkünk apropójául szolgáló Red Bull Streetstyle budapesti döntőjéről, amelynek tétje az idei brazíliai világbajnokságra való kijutás volt. Természetesen nem a most zajlott FIFA vb-re, hanem a trükközősre . Kvartam végül nem nyert, de harmadik helyezése így is figyelemreméltó.

- A versenyen a változatosságot, a technikát és a stílust értékelte a zsűri - mondta, amikor mostani sikeréről kérdeztük. - A külföldi versenyeken sorra az all rounder versenyzők nyernek, ami azt jelenti, hogy minden kategóriában magas szinten teljesítenek. Vagyis, a felsőtesten végrehajtott, az ülve végzett mozdulatsorok és az állva, lábbal végrehajtott trükkök sorozata. Ezek mellett még szerepet kapnak az akrobatikus, brékelős mozdulatok, illetve a földön elvégzett cselsorozatok. A versenyre videóval kellett jelentkeznünk, és a legjobb 16 freestylert hívták meg a versenyre. A legjobb négy között a zsűri szerint a kétszeres magyar bajnok Karászi Roland jobbnak bizonyult nálam, így búcsút vehettem a világbajnoki szerepléstől. A 3. helyért küzdhettem meg Árvai Kristóffal, aki nem mellesleg a freestylerek között a legjobb barátom és rendszeres edzőtársam is és megnyertem ezt a csatát.

 

Kvartam elmondta, tervei szerint egyre rangosabb tornákra szeretne eljutni, hogy a jövő évi Eb és világbajnoki részvételre minél nagyobb eséllyel tudjon pályázni.

Kvárta Mátyás egyébként fotós végzettséggel bír és sokszor önmagát is megörökíti trükközés közepette. Jelenleg az Alsópáhoki Művelődési Házban augusztusig látható egy kiállítása és persze készül egy újabb fellépésre. Szombaton, az U19-es labdarúgó Eb Magyarország -Ausztria nyitómeccsen lép fel két másik freestyler társaságában.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!