Sport

2014.05.14. 16:10

Jó esély van az atlétika zalaegerszegi centrumának fejlesztésére

Zalaegerszeg - A Magyar Atlétikai Csapatbajnokság megyeszékhelyünkön megrendezett nyugati elődöntőjén járt MASZ elnök, Gyulai Miklós bejelentette: a sportág-fejlesztési keretből szeretnék, ha megújulna az egerszegi rekortán is. Annak néztünk utána, milyen esélyt látnak erre Egerszegen.

Kerkai Attila

 

A kép az öreg rekortánon készült, a múlt hétvégi verseny során

A Városi Sportcentrumban található egerszegi rekortánpálya 13 évvel ezelőtt épült, amikor a Sport utcai létesítmény a Tesco áruház építése miatt megszűnt. Az atlétikai komplexum később a futófolyosóval vált teljessé. A Zalaszám Zalaegerszegi Atlétikai Club így már a kibővített utánpótlás-nevelésre is nagyobb figyelmet fordíthatott, a verseny- és élsport mellett.

Az egerszegi pálya az évtizedek során (ne feledjük, a vidékbajnokságnak megszakítás nélkül immár 27. esztendeje ad otthont a város) számos kiemelkedő eseménynek adott otthont, profi rendezői gárda áll a háttérben, s ez nem kerülhette el a Magyar Atlétikai Szövetség figyelmét sem. Szakány Istvánt, a Zalaszám-ZAC ügyvezetőjét kérdeztük arról, ők mekkora esélyt látnak arra, hogy valóban megújuljon a jelenlegi sporttelep.

- Gyulai Miklós, a MASZ elnöke természetesen nem először járt nálunk, de most tüzetesebben is felmérhette a helyzetet - kezdte válaszát Szakály István. A rekortánborítás a 13 éves mindennapi komoly igénybevételtől bizony elkopott, felszakadt. Azonban volt is mitől elhasználódnia, ugyanis gyerekek százai sportolnak itt, s nagy örömünkre szabadidős sportolók, sőt egész családok járnak ide, vagyis egy kellemes közösségi térré vált az elmúlt évtizedben az atléták otthona. A MASZ szeretné, hogy továbbra is a kiváló nevelőmunka és az élsport fontos versenyhelyszíne legyen Zalaegerszeg. A sportegyesület, a város igényét a MASZ felkarolta, s az atlétikai fejlesztési program részévé tette. A kormányzat ebben az évben 4 milliárdot tervezett létesítmények felújítására, viszont az igény ennek két és félszerese. Ennek alapján valószínűbb, hogy a zalaegerszegi pályát jövőre tudjuk felújítani állami támogatással. Az elnök megnyugtatott, hogy dolgozzunk tovább ugyanezzel az elszántsággal, és rövidesen jelentkezik a jó hírrel. Felvetődött az is, hogy a felújítás során érdemes lesz körben nyolc futósávosra bővíteni a rekortánt. A labdarúgó műfüves pálya építése miatt eleve a dobópályánk máshova kerül. Ennek a helyéről és kivitelezéséről a tulajdonos önkormányzat szakértői fognak dönteni. Abban pedig biztos vagyok, hogy eredményeinket, közérdekű feladatvállalásaink színvonalát látva nem hagy magunkra bennünket sem az önkormányzat, sem pedig a MASZ.

Bella Attila, a sportág új nyugat-dunántúli igazgatója

A város, de a megye és a térség atlétikai életében is változások álltak be. Megszűntek a megyei szövetségek, melyek szerepét a régiós igazgatóságok vették át. A Zala, Vas és Győr-Moson-Sopron megyéket tömörítő Nyugat-dunántúli Regionális Igazgatóság élére Bella Attila, a Zalaszám-ZAC technikai vezetője került. A hétvégi viadal kapcsán őt kérdeztük, milyen feladatok várnak rá ebben a szerepkörben.

- A megszűnt megyei szövetségek szerepét töltik be országszerte a regionális igazgatóságok, persze a MASZ a feladatok egy jó részét saját határkörébe vonta - kezdte válaszát Bella Attila. Nekem az adminisztráció mellett képviselnem kell a régiós érdekeket a sportágon belül. Az első feladat most az, hogy a térség terveit kell felvázolnunk, a lehetőségeket, az igényeket megjelentetni.

A munka még csak másfél hónapja indult, ami nem túl hosszú idő még. Viszont érdekelt bennünket az is, hogy az új szervezeti struktúrával jobbá, gördülékenyebbé vált-e a munka, esetleg máris találkoztak olyan problémával, amivel nem számoltak.

- Viszonylag szerencsés helyzet állt elő, hiszen az érintett három megye szövetségeinek vezetői egyöntetűen engem jelöltek erre a posztra, bíznak a munkámnak, ami elismerés is - mondta Bella Attila. Előtte is remek kapcsolatunk volt a többi megye klubjaival, így ismerem a gondjaikat, megoldásra váró problémáikat, melyeket nekem kell mostantól képviselnem. Az átállás zökkenőmentes volt, s abban bízunk, hogy mindez így is marad.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!