Sport

2013.12.17. 13:45

Kanadai edző segíti a jégkorong fejlődését Zalában is

Zalaegerszeg - Kanadai szakembert láttak vendégül a napokban a Zalai Titánok jégkorongozói. Darryl Easson a magyar szövetség megbízásából járja az országot.

Kerkai Attila

Darryl Easson mentor edző, aki tapasztalatával és tudásával elsősorban a szakembereknek tud segíteni. A Magyar Jégkorong Szövetség kérte fel, hogy látogassa végig a hazai bázisokat, s mérje fel, miben lehet, és persze kell is fejlődni.

-A magyar szövetség kért fel, hogy először találkozzak edzőkkel és klubokkal, majd a tapasztalatok alapján készítsem el a jelentésemet - kezdte beszélgetésünket a kanadai szakember, aki két hetet töltött Magyarországon. - A cél egyértelműen az, hogy minél képzettebb edzők legyenek az önök országában és hogy minél több jó játékos kerüljön ki a kezük alól. Ez a munka mindig érdekes, magam húsz éve foglalkozom vele.

Darryl Easson szerint fontos lenne, hogy felnőtt csapat is működjön Zalaegerszegen

A szakember elmondta: összesen fél éves megbízatása tapasztalatait később összefoglalja. Még a munka elején jár, s arra kértük, hogy az első benyomásárairól szóljon néhány szót.

-Eddig az egerszegi klubon kívül jártam Győrben, Miskolcon és a fővárosi egyesületeknél - mondta. - Önöknél nagyon speciális a helyzet, ugyanis nagy lehetőségek rejlenek még a magyar jégkorongban, hogy egy jó prog-ammal, nagyot lépjenek előre. Januárban visszatérek és akkor már az edzők előtt elmondom, szerintem mi az, ami kell a továbblépéshez. Abból nem szabad kiindulni, hogy Magyarországon nem a jégkorong a legnépszerűbb sportág, hiszen a labdarúgás, a kosárlabda és a kézilabda mellett a népszerűsége valóban kisebb. De van egy remek példa, éppen a szomszédból. Szlovéniában: szintén a kosárlabda, és persze a futball viszi prímet, de a jégkorong-sport is nagyot fejlődött, hiszen az A-csoportos világbajnokságokon szerepel hokiválogatottjuk. Vagyis egy kis ország, viszonylag kevés lakossal is eljuthat az elitbe.

Darryl Easson hazai jó példát is felhozott. A magyar U 18-as női válogatott kiharcolta a nyolccsapatos A-diviziós világbajnokságon való részvételt és meg is tudta tartani pozícióját, vagyis bent maradt az osztályban.

-A jégkorong is az öt látványsportág egyike, amelyek kiemelt állami támogatásban részesülnek, és ez egy nagy lehetőség. Ne csak az legyen a cél, hogy a magyar férfiválogatott feljusson az A-csoportba, hanem az is, hogy ha ez sikerül, akkor ott is tudjon ragadni. Kis lépésekkel kell eljutni idáig, de mondom, sok még a kiaknázatlan lehetőség, vagyis a helyzet egyáltalán nem reménytelen vélekedett a szakember.

Fehérben a Zalai Titánok egyik bajnokijukon Fotók: Katona Tibor

Minthogy Zalaegerszegen járt, a helyi körülményekkel kapcsolatban is kérdeztük.

-Tájékozódtam és tudom, hogy a kosárlabda és a futball nagyon népszerű itt - válaszolta. - Viszont jó ötletekkel a jégkorong is azzá tehető. Például ez az amerikai iskolabusz, amely a városban hozza a gyerekeket edzésre, szerintem telitalálat. A jégkorongon kívül viszont mind több gyereket kell a jeges sportágakba bevonni, mint a rövidpályás gyorskorcsolya, vagy a szinkronkorcsolyázás. Ez lehet az esély, hogy minél többen kötődjenek a jéghez, s akkor több hokis is lesz. Hosszú folyamat ez, de megéri a fáradozást. Láttam meccseket, itt Egerszegen is és mondhatom, hogy a magyar gyerekek semmivel sem tehetségtelenebbek kortársaiknál, bárhol is éljenek a világon. Az persze sokat lendítene a sportág itteni fejlődésén is, ha egyszer lenne egy felnőtt csapat, s arra kell törekedniük a helyieknek, hogy elérjék ezt.

A közelmúltban ha csak áttételesen is a Jégcsarnokban történt szén-monoxid mérgezés miatt került a középpontba az egerszegi jégkorong, de megnyugtattak bennünket: mára minden rendben van. A meghibásodott jégtömörítő gépet kicserélték és biztonságosan működik a létesítmény, zavartalanul zajlanak az edzések, és a közönségkorcsolyázás is. A megyeszékhelyen pedig továbbra sem mondanak le róla, hogy egyszer felnőtt jégkorongcsapat is működjön a városban.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!