Sport

2013.12.26. 18:15

A HagymaGym SE legközelebb ob-aranyra is vágyik

Zalaegerszeg - Három mázsa (és egy picivel több...) megmozdul, elemelkedik a földtől – gyakorlásképpen. Az egerszegi HagymaGym SE tagjai immár hivatalosan is az erőemelők táborába tartoznak és keményen készülnek.

Kerkai Attila

A HagymaGym SE tagjai az őszi, erőemelő magyar bajnokságról már érmekkel tértek haza. Ruszin Tibor, az egyesület titkára sem véletlenül említette ezt az eseményt, amikor meglátogattuk a csapatot, hiszen tényleg remek bemutatkozás volt ez a csapat részéről. Most pedig megjött az étvágyuk...

– Idén lettünk bejegyezve, mint sportegyesület, hiszen maga a klub már húsz esztendeje működik – említette kezdésként Ruszin Tibor. – Új egyesületként pedig a Tabon rendezett ob-ról elhoztunk két bronzot: Hajmási György a felnőtteknél, míg Győrffy Márk a juniorok között állhatott a dobogóra. Mindez felkeltette a figyelmét a szakmának is, így meghívták Hajmási Györgyöt a Magyar Erőemelők Szövetsége által szervezett edzőképző kongresszusra. Mostantól mi is komolyabban vesszük a munkát, és aki hisz az erejében, ráadásul illegális szerek nélkül szeretné megmutatni mit tud valójában, csatlakozhat hozzánk, várjuk őket.

Tovább folytatva a beszélgetést kiderült, hogy az eredmények nagy lökést adtak a további munkához. Májusban lesz a következő ob, s ugyan eddig is készültek, de januártól még keményebb munka következik. A már említett két éremszerzőn kívül van még néhány srác, aki komolyan gondolja, hogy az erőemelő sportágon belül – guggolás, fekvenyomás és felhúzás – tényleg van keresnivalója.

Hajmási György nemcsak versenyez hanem edzőként is segít társainak. Most, hogy a nemrég rendezett edzőképzőn részt vett, néhány új módszerrel is megismerkedett, amit hasznosíthatnak.

– Ez egy háromnapos edzőképzés volt és a legutóbbi IPF-világbajnokság helyszínének, Norvégia erőemelő szövetség kapitánya jött el – kapcsolódott a beszélgetésbe Hajmási György, aki a 120 kg-os súlycsoportban 615 kg-mal szerzett bronzérmet az ob-n. – Nagyon hasznos előadásokat hallhattunk, tudjuk, hogy min kell változtatni a még nagyobb erő eléréséhez. Hét-nyolc srác van nálunk, akiket el szeretnénk vinni a következő bajnokságra. De például, 10-12 éves fiatalok is belekezdhetnek az erőemelésbe, persze könnyített munkával, a megfelelő technikával, hogy az ízületeket kíméljük az életkori sajátosságokhoz igazodva. Ami nagyon fontos még, hogy tiszta sportról van szó, vagyis a dopping nélküli szabályokat követjük.

Hajmási György azt is elárulta, hogy eddig az amerikai módszert követték, ami heti háromszori edzést takart, de az új, most megismert szisztéma alapján a hét szinte minden napjára jut majd gyakorlás. A megfelelő mennyiségű energiabevitel persze fontos, hiszen 5-7000 kalória között „égetnek el" egy nap, vitaminokkal, étrendkiegészítőkkel vegyítve.

– Az erőemelés más mint a testépítés, hiszen nem a látványra megy, hanem a nyers erőt helyezi előtérbe – tette még hozzá Hajmási György. – Kiegészítő gyakorlatok nálunk is vannak, a tricepsz, a mellizom, vagy a bicepsz erősítése is fontos, de más jellegű ez a munka. Az a célunk, hogy a következő ob-n már aranyérmesünk is legyen, s mindenki előrelépjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!