Sport

2013.09.26. 15:41

Kaszparov is eljön az idei sakkünnepre

Szeptember 29-én, vasárnap immár a hetedik Aquaprofit-Polgár Sakkfesztivál keretében Budapestre látogat az egykori legendás sakkvilágbajnok, Garri Kaszparov.

Kerkai Attila

A Művészetek Palotájában megrendezésre kerülő nagyszabású sakkrendezvény a már visszavonult orosz klasszis látogatása mellett rengeteg más, sakkal kapcsolatos program várja az érdeklődőket.

– Minden eddiginél nagyobb sakkünnepre készülünk – fogalmazott Nádasi Tamás, az Aquaprofit Zrt. elnöke. – Természetesen a Polgár-lányok 100 táblás sakk-szimultánjára is sor kerül, de kicsit más formában, vagyis egymástól függetlenül játsszák partijaikat a világhírű testvérek. Idén is a fiatalokra helyezzük a fő hangsúlyt, s ennek keretében Polgár Judit mutatja be gyermekeknek készült legújabb, a sakkot népszerűsítő munkáit.

No, és akkor arról, hogy a Polgár-lányokon kívül egy másik sakk nagyágyú is ott lesz a sakkfesztiválon.

– Az orosz Garri Kaszparov lesz a fesztivál díszvendége – folytatta Nádasi Tamás, a Nagykanizsai Városi Sakk-szövetség elnöke. – Előadása során részletesen elemezni fogja például az Anatolij Karpov elleni, 1985-ös legendás sakk világbajnoki döntőjét, mely után nem véletlenül lett minden idők legismertebb sakkozója. Ugyanakkor nekünk, magyaroknak is lesz mit ünnepelnünk, hiszen a sakkfesztivál keretében elevenítjük fel, hogy éppen 25 éve annak, hogy a magyar női sakkcsapat – megtörve az évtizedeken át tartó szovjet hegemóniát – Szalonikiben olimpiai bajnokságot nyert, mégpedig a három Polgár nővér, Zsuzsa, Judit és Zsófia aktív közreműködésével, a csapat negyedik tagjával, Mádl Ildikóval.

Garri Kaszparov lesz a sztárvendég a sakkfesztiválon

A vasárnap délelőtt 10 órától este 7-ig tartó fesztivál ezúttal is számos egyéb színes programot kínál. Összecsap majd a sakktábláknál például a bajnokok és a művészek csapata, a már említett Polgár-nővérek elleni szimultán keretében pedig közéleti személyiségek, sportolók, művészek, tudósok, üzletemberek, politikusok, sakkrajongók és gyerekek összesen száz táblán mérkőzhetnek meg a sakkozás történetének leghíresebb testvérhármasával.

Ott lesznek természetesen a fesztiválon az Aquaprofit-NTSK hatszoros bajnok csapatából is többen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!