Sport

2013.08.09. 22:00

Test, lélek, és megfeszített munka

Zalaegerszeg - A XX. század egyik legjelentősebb olimpiai győzelmét érte el 1936-ban Csik Ferenc. Hiszen a klasszikus, 100 méteres gyorsúszó számban elvétve fordul elő európai siker.

Kis János

Csik Ferencet több város is a magáénak vallja. Lengvári Ferenc néven 1913. december 12-én született Kaporváron, Keszthelyen járt gimnáziumba, Budapesten orvostanhallgatóként a BEAC versenyzője volt és a II. világháborúban, Sopronban hunyt el.

Mindössze egyéves volt, amikor édesapja az első világháborúban hősi halált halt. Két testvérével együtt anyai nagybátyja, dr. Csik László orvos nevelte fel. 1924-ben költözött édesanyjával és két testvérével Keszthelyre. 1931-ben érettségizett a premontreieknél. A mai Vajda János Gimnázium földszintjén emléktábla őrzi a nevét. Keszthelyen több helyen laktak, olimpiai győzelme idején a Kossuth utca 71. szám alatt éltek. A móló és a szigetfürdő közti kibójázott területen tanult meg úszni, testnevelőitől. 1930-ban jelentkezett a keszthelyi Törekvés Sportegyesülethez. Kitartással és hihetetlen kedvvel úszott, minden nap edzett. Az egykori fedett uszodában nyerte első versenyét a Törekvés színeiben. 1931-ben a BEAC-nál dr. Bárány István úszókapitánynál, az egykori kiváló úszónál jelentkezett. Mestere irányításával mellúszóként kezdett versenyezni. 1932-ben átigazolt Vértesy Józsefhez, aki a vízilabdacsapatában is engedte játszani, és aki rövidesen gyorsúszót nevelt belőle.

Csik Ferenc, a ritka európai. Fotó: archív

1934-ben, Magdeburgban, az Európa-bajnokságon arany-érmet nyert, Párizsban a Grand Prix győztese lett és magyar bajnok. Ebben az évben összesen 55 versenyen indult. 1935-ben Főiskolai Világbajnokságon három aranyérmet nyert.

1936. Berlin, augusztus 9. Napsütéses, gyönyörű vasárnap volt. Az olimpia 100-as gyors döntőjének nagy napja. Délután 3 órakor kezdődött a verseny. Csiknek a sorsoláson a 7-es pálya jutott. Óriási meglepetésre, a magyarok nagy örömére, a világhírű japán, német, amerikai úszókat megelőzve Csik Ferenc lett az olimpiai bajnok.

A verseny utáni nyilatkozata: „A 100 méteres úszás nem is volt olyan nehéz, hiszen voltaképpen nem volt más, mint 57,6 másodpercig tartó megfeszített izom- és idegmunka. Amit előtte kellett csinálni, az volt a dolog nehezebbik része. A bajnokság hosszú évek szorgos munkájának eredménye volt. Ne gondolja senki, hogy a kimagasló sportteljesítmény csak különös adottság vagy éppen szerencse dolga. A sportteljesítményhez három dolog szükséges: testi adottság, lelki adottság és szakszerű vezetés mellett folytatott céltudatos munka. A lelki adottság alatt, szellemi és főként az erkölcsi momentumokat kell érteni. Aki ezeknek nincs birtokában, alul marad. Még sokkal fontosabb azonban ennél az erkölcsi kellék: kitartás, következetesség, kötelességtudás, fegyelmezettség, mely nélkül nincs nagy eredmény."

Az itthoni ünneplések sorában Keszthely város fogadtatásakor dr. Gárdonyi Lajos polgármester így beszélt: „Téged már életedben azok közé sorolunk, akik hírnevet szereztek e városnak."

1945. március 29-én, Sopronban katonaként, 32 évesen hősi halált halt. Születésének 70. évfordulóján, 1983-ban bekerült a Úszó Hírességek Csarnokába (International Swimming Hall of Fame) Floridában. A sírja és mögötte a szobra a keszthelyi temetőben található.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!