Sport

2013.07.24. 21:10

Megérte Kazanyba menni!

Zalaegerszeg - Hazatértek, és már jól megérdemelt pihenőjüket töltik a kazanyi Universiadén járt magyar küldöttség egerszegi tagjai. Ráadásul van is miről mesélnie Gáll Tamásnak, a ZTE NKK női kosarasai vezetőedzőjének, valamint két játékosának, Ambrus Szandrának és Varga Zsófiának!

Kerkai Attila

A női kosaraslányok kellemes meglepetést okoztak Kazanyban, ugyanis csoportjukból egy hatalmas bravúrral, Kínát legyőzve továbbjutottak, s végül a 7. helyért kiírt helyosztón a szintén többre taksált Kanadát is legyőzték. Márpedig Gáll Tamás az elutazás előtt úgy fogalmazott: számukra minden egyes győzelem egy-egy aranyéremmel ér majd fel...

– Ha így számoljuk hárommal gazdagodtunk, s ráadásul közte van két bravúrgyőzelem is – összegzett már itthon a szakvezető. A ZTE NKK trénere óriási megtiszteltetésnek tartja, hogy ő irányíthatta a csapatot. A hetedik helyezést olyan mezőnyben sikerült elérnünk, ahol valamennyi földrész képviseltette magát, hisz az Universiade az egyetemi olimpiának. – Apró csodák vannak a sportban, velünk Kína ellen ilyen esett meg, minden bejött. Annak is örülök, hogy ilyen összetételű csapat utazott Kazanyba, mert sztárallűröktől mentes, összetartó együttes játszott, amely sikert és részsikert egyaránt akart.

Varga Zsófia (balról) és Ambrus Szandra a játékok helyszínén, talán éppen a megnyitóünnepségre készülődve. Fotó: Pezzetta Umberto

Gáll Tamás legalább egy olyan eredményre vágyott, amire a szakmában felkapják a fejüket, s ez Kína ellen megtörtént. A torna legjobbjának választott Krivacsevics Tijana személyében pedig magyar kosarast is ünnepeltek.

És mi a helyzet a zalai lányokkal? A szakvezető róluk sem tudott rosszat mondani:

– A ZTE NKK két játékosa megtette a magáét. Nálam Ambrus Szandra és Varga Zsófia is a csapat első öt legjobban teljesített játékosa között van. Zsófi Kína ellen élete meccsét játszotta, nem mellesleg csapatkapitánya volt az együttesnek, és ebben a szerepkörben is kiválóan teljesített. Úgy alakult, hogy Szandra jobbára irányított, pedig nem erre készültünk, de remekül tette a dolgát. A védekezése és a mezőnymunkája pedig kiváló volt.

A hangulat egy ilyen eseményen a sportolók számára feledhetetlen, ezt támasztotta alá a két egerszegi játékos beszámolója is. A nyitóünnepség, melyen még az űrből is köszöntötték őket, valamint az, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nyitotta meg az esemény örök élmény nekik.

– Olyan jó csapatunk volt, hogy az utolsó, együtt töltött este után igazából senki sem akart hazamenni, pedig akkor már két hónapja össze voltunk zárva – adott ízelítőt a csapategységről a „cséká", Varga Zsófia. – A tizedik helytől lefelé vártak bennünket, de átélve a fantasztikus megnyitót szembesültünk azzal, hova is kerültünk. Ha akartuk sem tudtuk volna „nem komolyan" venni az egészet. Egymásért hajtottunk, de akadt csalódás is, hisz Tajvan ellen, a négy közé jutásért játszott meccsen nem tudtunk mit kezdeni az ellenféllel. Kicsik voltak, de olyan kamikaze-stílust képviseltek, ami meglepett bennünket. És nem tudtak elfáradni sem... Viszont a 7. helyért is motiváltak maradtunk. Örülök, hogy ennek a csapatnak a kapitánya lehettem.

A ZTE NKK stábjából Gáll Tamás (balról) szakvezetőként dolgozott, Török Róbert pedig a háttérből segítette a munkát. Fotó: Pezzetta Umberto

Varga Zsófia határozott igennel felelt a kérdésre, hogy kapott-e hasznosítható szakmai pluszt a játékoktól. Hasonlóan vélekedik Ambrus Szandra is, aki talán új szerepkört is talált a sorozaton.

– Ezzel még várjunk, bár tetszett az irányítás – vallotta be az eddig inkább bedobóként ismert játékos. – A többiektől is pozitív visszajelzést kaptam, ami jólesett. Hatalmas élmény volt, főleg úgy, hogy gyakorlatilag véletlenül kerültem a keretbe. Amikor a csapat elkezdte a felkészülést Körmenden, Gáll Tamás szólt, hogy segítenék-e nekik a munkában edzőpartnerként. Aztán utólag kiderült, hogy egy évre visszamenőleg is még érvényes a hallgatói jogviszonyom, s ekkor eldőlt, hogy én is utazhatok Kazanyba. Amit nem bántam meg mert ez egy óriási esemény volt, a házigazda oroszok fantasztikus eseményt szerveztek. A 7. helyezés kiváló, én pedig végigdolgoztam a nyarat, jártam egy Universiadén, ezekből erőt lehet meríteni a továbbiakra.

A sikerhez jó stáb is kell

Gáll Tamás a háttérben dolgozó munkatársait is dicsérte: például azt a stábot, amely a felkészülést is szervezte. Török Róbert, a ZTE NKK technikai vezetője hasonló szerepkört töltött be a válogatottnál, s bár nem utazott ki Kazanyba, de ő is hivatalosan a stábhoz tartozott. Ez a team pedig még dolgozik együtt, egy ilyen siker után furcsa is lenne, ha nem érkezne újabb felkérés számukra...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!