Sport

2013.03.25. 10:01

Váltás a ZTE FC-nél: Preisinger Sándortól elköszöntek

Zalaegerszeg - A ZTE FC labdarúgó csapatának szombati veresége edzőváltást hozott magával a zalai megyeszékhelyen. Hétfőn felmentették a munkavégzés alól Preisinger Sándor vezetőedzőt és délután már az új tréner irányításával, Simon Antallal futott ki a társaság edzeni.

Kerkai Attila

Erre mondják, gyors volt. Mármint a csere, azonban nem egy nap alatt jutottak el a felek a döntésig, illetve  a kinevezésig: a  szombati, szigetszentmiklósi vereség (3-2) indította el a „folyamatot".

Az NB II Nyugati-csoportjában a közvetlen riválistól elszenvedett vereség ellenére egybehangzó beszámolók születtek, melyek szerint a  ZTE FC jobban futballozott. Csakhogy, az eredmény elmaradt.

Fotó: Katona Tibor

Hétfőn délelőtt már tudni lehetett, hogy a hét vége nem múlt el egyeztetések nélkül, és a délelőtti órákban Preisinger Sándort Dézsi Attila ügyvezető - megbeszélésük után - felmentette a munkavégzés alól, és már úton volt Zalaegerszeg felé Simon Antal.

Preisinger Sándort természetesen megkerestük, aki egyelőre nem kívánt nyilatkozni.

- Abban állapodtam meg az ügyvezető úrral, hogy pénteken érkezik haza Nagy Ferenc elnök és szeretnék vele is beszélni. Addig nem szeretnék nyilatkozni, utána természetesen igen, hiszen ebben maradtunk - mondta el érdeklődésünkre.

Simon Antal kora délután megérkezett, majd egy rövid bemutatás és eligazítás után már ő vezényelte a ZTE FC játékosainak délutáni tréningjét.

Simon Antalnak persze nem kellett különösebben ismerkednie a környezettel. A zalaiak 2002-es bajnokcsapatának másodedzőjeként élte meg az eddigi legnagyobb egerszegi futballsikert és a rangsorban a másodikhoz, a 2007-es bronzéremhez is vastagon „köze van”.

Simon Antal vezette ugyanis 23 fordulón keresztül az együttest és szinte végig a második és harmadik helyen állt a csapat, amikor egy hullámvölgy után a negyedik helyre csúsztak vissza az egerszegiek és Simont Nagy Tamás váltotta. A ZTE FC végül a harmadik helyen „kötött ki”, amely máig a klub történetének második legjobb eredménye.

- Nem maradt tüske az akkori váltás miatt? - kérdeztük is rögtön a bemutatkozás után Simon Antalt.

- Én azt az időszakot is sikerként és pozitív élményként könyvelem el, hiszen Zalaegerszegen lehettem először vezetőedző az élvonalban, amely így már egy kitörölhetetlen emlék - így az új szakvezető, aki tavaly az Egert vitte az élvonalba, de februárban elváltak útjaik. - De ha már szóba jött, érdekes szezon volt, hiszen nagyon jó őszt produkáltunk, aztán a télen, többek között Ferenczi is távozott, és nem tudtuk azt a ritmust tartani, mint előtte. Azonban a ZTE életét figyelemmel kísértem, a kapcsolat azóta sem szakadt meg az itt dolgozókkal, gondolom, ezért is kerülhettem most képbe.

- Árulja el, mikor vették fel Önnel a kapcsolatot?

- Hirtelen jött a felkérés és már szombaton felhívott az elnök, hogy a csapatnál váltást terveznek és rám gondoltak. Itthon voltam, és nyitott a feladatra.

- Most viszont nem az élvonalban szerepel a ZTE és tulajdonképpen az NB II-es tagság zökkenőmentes megőrzése a cél. Elérhető?

- Nem lehet más a cél. Jövőre egy nagyon erős másodosztály alakulhat ki, sokkal kisebb lesz az élvonal és az NB II közötti különbség. De a ZTE FC-nek ebben a bajnokságban kell szerepelnie, hogy elinduljon vissza oda, ahová azt gondolom a szurkolók, a város és a magyar futballközvélemény is látni szeretné, vagyis az élvonalba. Most is csak egy pillanatnyi állapotról beszélünk és nehéz megítélni, hogy a jelenlegi csapatnak a jelenlegi pozíciójában vagy máshol kellene állnia. Sokszor nüansznyi dolgokon múlik a siker és a vereség. Mi most az előttünk álló 12 mérkőzésre, azon belül pedig a hét végi Tatabánya elleni találkozóra összpontosítunk.

És akkor nézzük, miért is váltott a ZTE FC vezetése. Dézsi Attila ügyvezető szerint azért, mert abba a veszélyes zónába került a csapat, hogy osztályozóra kényszerülhet a bajnokság végén. Azt azért megjegyeztük az ügyvezetőnek: korábban sem nagyon távolodott el ettől, amire a következőt válaszolta: - Eddig is közel voltunk hozzá, de a két legutóbbi vereség még inkább ezt idézte elő. Nem szerettünk volna belemenni a bizonytalanságba, s reméljük, hogy a szakmai frissítés lendít a csapat szereplésén. Preisinger Sándortól nem köszöntünk el, csak felmentettük a munkavégzés alól és szeretnénk, ha a klubnál vállalna továbbra is feladatot. Abban maradtunk, hogy ez ügyben pénteken egyeztet az elnökkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!