Sport

2013.01.22. 16:50

Az egerszegi kézisek messze vannak egykori sikereiktől

A magyar klasszikus csapatsportágak közül a kézilabdázók a világ élvonalába tartoznak. A női válogatott nemrég bronzérmet szerzett az Eb-n, míg a férfiak éppen a napokban bizonyítják a vb-n, hogy a szűk elitben a helyük. Közben Zalában nagyon messze van a sportág egykori sikereitől.

Munkatársunktól

Szűkebb hazánkban Nagykanizsa számított igazi sportági fellegvárnak, de Zalaegerszegen is akadtak jó csapatok. A nyugdíj előtt álló kézilabdabarátok emlékeznek a H. Katona SE-re és a Z. Dózsára, mindkét férfi csapat az NB-s szinten játszott, nem is rövid ideig. A csúcsot a Caola SE éveken át NB I-es női csapata jelentette. És most?

- Ismerjük az elődök eredményeit - vágott a dolgok közepébe Tamás Tamás, a 2009-ben alakult Egerszeg KK elnöke. - Mai célunk egyértelmű: betölteni az űrt, amely az említett kiváló csapatok megszűnése után keletkezett. Tisztában vagyunk vele, hogy egyből nem érhetünk a csúcsra. Megalakulásunkkal azt akartuk demonstrálni, hogy a sportágra igény van a városban.

Az egerszegi Egyed Péter húz kapura a Nemzedékek Tornáján (Fotó: Pezzetta Umberto)

A szervezés során tapasztalták, hogy sokan szeretik a sportágat Egerszegen, és a maguk módján hajlandóak tenni is érte. Az egyesületnél az építkezés éveit élik, igyekeznek minél szélesebb bázist létrehozni. Felkutatni a szakembereket, akik hajlandók tenni a sportágért. Női és férfi szakosztályuk is működik, melyek egyaránt a megyei bajnokságban szerepelnek. Itt szeretnék stabilizálni helyzetüket, nagyobb előrelépést egyelőre nem terveznek.

- Anyagi helyzetünk is racionális gondolkodásra késztet - hangoztatta Tamás Tamás. - Tagdíjakból, pályázati pénzekből és a társasági adóból is jutunk anyagi forrásokhoz. Ha az utóbbi nem lenne, nem tudnánk működni. A várostól anyagi támogatást nem kapunk, ehhez talán nálam "fajsúlyosabb" elnök kellene. Reméljük, hogy idővel a gazdasági helyzet változik, és a kézilabdát kedvelők kerülnek olyan pozícióba, hogy segíteni tudják a klubot.

Az egyesület több éve megrendezi a Nemzedékek Tornáját, nagy sikerrel. Az erőpróbán az utánpótlástól a szenior csapatokig minden korosztályban szerepelnek csapatok. Legutóbb decemberben is egy teljes napon át pattogott a labda a Kölcsey-gimnázium tornatermében. Az esemény igazi kézilabdás ünnep, a Caolából indult, majd a válogatottat is megjárt Tóth Tímea is feltűnt már itt a pályán. A sikerre való tekintettel a torna nevét le is védették már.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!