Sport

2012.09.25. 05:43

Ha feszül az íj - Egyre népszerűbb az ősi ''sport''

Lenti - A tradicionális íjászat alapot adhat, hogy valakiből eredményes sportoló legyen. Így a hagyományőrzésnek az identitástudat erősítésén túl a sportág népszerűvé válásában is szerepe van.

Gyuricza Ferenc

Mindezt Németh Tibor, a lenti Négy Kos Hagyományőrző és Íjász Egyesület elnöke mondta annak kapcsán, hogy a három éve bejegyzett, mintegy harmincfős civil szervezet az elmúlt hét végén nyílt napot szervezett az íjászat népszerűsítésére. Az egyesületi elnök szerint az íjászat jelenleg reneszánszát éli, ez annak is köszönhető, hogy korra és nemre való tekintet nélkül bárki számára űzhető, emellett az íjnak számos változata ismert, így könnyedén választhatunk magunknak testhez álló fegyvert. A lenti egyesületnél folyamatos a tagfelvétel, az egykor a közös hobbi alapján szerveződött kis közösség egyre fontosabb szerepet tölt be a térség életében.

– Egyesületünknek, ahogy a nevében is szerepel, kettős célja van, a hagyományápolás, illetve a versenysport népszerűsítése – emelte ki Németh Tibor. – Mindkét tevékenységet egyaránt fontosnak tartjuk, hiszen a tradicionális íjászat, ami a sportág látványosabb része, teremti meg azt a tömegbázist, amiből az igazán eredményes versenyzők ki tudnak emelkedni. Ahhoz azonban, hogy valakiből jó íjász váljon, célszerű fiatal korban, gyermekként elsajátítani az alapokat.

A lenti egyesület az elmúlt három évben rengeteget dolgozott az íjászat népszerűsítése érdekében. Bemutatókat tartottak, a határ menti térségben élők számára lehetőséget biztosítottak arra, hogy kipróbálják a sportágat, de a Magyar Íjász Szövetség égisze alatt versenyeket is rendeztek. Ezekre nemcsak Zalából, de a környező megyékből, valamint határon túli területekről is érkeztek nevezők.

– Eddig három saját versenyünk volt, s a jövőben is szeretnénk évi két-három versenynyel mind a történelmi, mind a vadász kategóriában szerepelni az országos naptárban – sorolta tovább Németh Tibor. - Az elkövetkezendő esztendőben talán sikerül az országos grand prix sorozatba is bekapcsolódnunk, s ezáltal az országos bajnokság egyik versenyének Lenti adna helyet. A tagjaink is egyre jobb eredményeket érnek el, köszönhetően a folyamatos edzésnek. Instruktorunk, az Európa-bajnoki címet szerzett Molnár József edzésterve alapján dolgozunk, s van két saját edzőnk. Fülöp Attila, Hermán Péter is rendelkezik a szükséges képesítéssel. Ahol az egyesületünk elindul, mindenhol van dobogós helyezettünk, sokszor aranyérmes versenyzőnk is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!