Sport

2012.04.11. 09:34

A legkiélezettebb mérkőzés: Zala Predators vs. Tata Mustangs (fotókkal)

„Melyik a jobb csapat?” – szegezték nekem a kérdést úgy egy órával a kickoff előtt szombaton, a Zala Predators szezonnyitó mérkőzésén, Zalaszentgyörgyön. Utólag sem volna könnyű megválaszolni, - nem is tudtam, inkább csak remélni, hogy nem úgy kezdünk, ahogy egy évvel ezelőtt (vs. Soldiers). Ehhez képest kevésen múlt, hogy ahhoz kísértetiesen hasonlóan zárjuk ezt a napot is.

Litresits Tímea

Zala Predators vs. Tata Mustangs 19-18
(3-0; 3-6; 0-0; 0-0 két hosszabbítás: 6-6; 7-6 )

Az első negyed alig több mint 20 perc alatt lezajlott, mindössze 1-1 drive-nyi lehetőséget adva a feleknek. A Mustangs el is érte a red zone-t, Erki-Kiss Péter (#20) interception-je azonban meghiúsította a pontszerzést. Saját 10 yardosáról indulva hasonló pozícióba hozta fel magát a hazai offense is, és bár a célterületre ők sem értek a labdával, a Kámán Benjamin (#21) által rúgott fieldgoal sikeresnek bizonyult; 3-0ra fordítva az állást.


Másodszor sem birtokolták túl sokáig a támadás jogát a vendégek, ezúttal is Erki-Kiss Péter igyekezett borsot törni az orruk alá egy újabb interception formájában, ami nem csak hogy sikerült, de ezúttal egy karnyújtás híján touchdown lett belőle. Ám a remek mezőnypozíciót az offense nem tudta kihasználni, a futásokat a tatai védelem minduntalan megállította. Egy kivételével, mely egy holding miatt visszafújt TD-ba torkollt. Így 20 yardról jött a mezőnygól kísérlet, ami célt ért ugyan, azt egy hiányzó fogvédő eredményezte időkérés miatt ismételni kellett. Kósa Nándor (#80) viszont másodszor sem hibázott, újabb 3 pontot szerezve csapatának.

Rögtön egy first downt érő elkapással - Labancz Bence (#10) - nyitott aztán a tatai támadóegység. A futásokat ugyanakkor továbbra is jól olvasta a kékmezes védelem, rúgásra kényszerítve az ellenfelet. Meglepetésre viszont a puntoló csapat szerezte vissza a labdát, hiszen azt a - returner elől „lenyúló” – zalai linebacker kiejtette, és Mátrai Bence (#27) csapott le rá. Juhász Ádám (#47) futásai pedig „kitaposták az ösvényt” Nagy Tamás (#17) irányítónak, aki már touchdown-ért landolt az endzone-ban. A kétpontos extrát viszont sikerrel hárították a Ragadozók.

1-1 támadásra volt még idő, maradt viszont a 6-6os állás a félidőre. Ahogy a húsvét hétvégi időjárás, - sokasodó baljós viharfelhők, hideg, eső – úgy a csapatok sem hozták a tőlük elvárható maximumot.


Zalai drive nyitotta a 3. negyedet, ám Csák Máté Gábor (#49) váratlanul megkaparintotta a futó kezéből a labdát, ezt yardokra váltani már kevésbé sikerült: előbb Somogyi Richárd (#9) osztott ki egy sacket majd 4. & soknál kiütötték a labdát Mórocz András (#23) elől.

A hazaiak irányítójától ugyan szintén sikerült begyűjteniük egy fumble-t (Orlovics Máté #99 és csapattársa), ezt a lehetőséget sem tudták kiaknázni. Sőt, a punt során szerzett sérülés miatt Shevi (Mustangs QB) is kiesett a játékból egy időre - helyét Botka Gábor Tibor (#88) vette át – de a negyedik kísérletnél a rúgáshoz már újra ő állhatott fel.

A Predators sem volt sokkal eredményesebb, sőt a szemfüles tataiak révén saját 1 yardosukról kellett kiutat találniuk, nem sokon múlt az a bizonyos safety sem, végül a nap során másodszor puntoltak. 

Az utolsó negyedben Illés Zoltán (#98) gyűjtött be két interceptiont, mellyel a vendéglátók mezőnygól pozícióig jutottak, ám a rúgás mindkét esetben sikertelennek bizonyult. Egy ízben pedig Farkas F. Balázs (#11) labdája is az ellenfél kezében landolt (Kanyó Csaba #22). Varga Péter (#16) visszaszerezte ugyan a játékszert, sőt meg sem állt vele a célterületig, a touchdown egy offside miatt visszafújásra került. Ezzel szinte egy időben véget is ért a rendes játékidő, 6-6os állás mellett.

A Zala Predators tagjai pedig úgy érezhették, a történelem megismétli önmagát: tavaly csakugyan a szezonnyitón, szintén hazai pályán, a Szolnok Soldiers ellen kényszerültek hosszabbításra. Akkor azt a mérkőzést elveszítették. Mindezek tudatában csak tovább fokozódott a nyomás és a feszült hangulat.


A hosszabbításban elsőként a tatai támadók léphettek pályára, és Bérces Gábor (#84) elkapásával már a 2. kísérletből TD-t húztak be. Majd kétpontos extrával próbálkoztak, de ez már kimaradt. A kékmezesek kicsit nehezebb dolguk voltak, többek közt egy sack-nek köszönhetően, míg végül a pass interference után fennmaradó néhány yardot Kámán Benjamin hagyta maga mögött és landolt az end zone-ban. Az extra náluk is meghiúsult, 12-12re módosítva az állást. 

Jöhetett hát mondhatni a hosszabbítás hosszabbítása, melyben tatai részről Juhász Ádám (kétpontos ezúttal is sikertelen volt), zalai oldalon pedig Kámán Benjamin futott touchdownt, utóbbi pedig sikeresen rúgta be a mindent eldöntő extrát is; méltán lett ezzel az MVP.

Ahogy előre sejthető volt, igazi fej-fej melletti, ugyanakkor abszolút baráti hangulatú mérkőzés volt ez. A Tata Mustangs legközelebb április 22-én hazai pályán a Wildfires-szel, míg a zalaiak 28-án Kozármislenyben a Gringos csapatával mérik össze erejüket. Amennyiben a Predators nem akarja megnehezíteni a saját dolgát, valószínűleg nem árt majd mérlegelni, hogy régi, de jól bevált játékokat is előhalásszanak a tarsolyukból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!