Sport

2011.09.23. 16:47

Már nem rangadó?

Vasárnap kezdődik a 2011/2012- es csapatbajnoki szezon a sakkozóknál. Az élvonalban a két zalai élcsapat mindjárt a nyitányon összecsap, bár rangadóról most sajnos nem nagyon lehet beszélni...

Bóbics László

 A Z. Csuti-Hydrocomp megyeszékhelyi székházában (Kispest utca) vasárnap 10 órakor kezdődik a mérkőzés, melyen a létéért küzdő házigazda a továbbra is roppant erős címvédőt fogadja.

– Az átigazolási időszak végén a Szombathely újabb két nagymestert (Prohászka, Bánusz) szerzett meg, s ezzel riválisa lehet a legjobbaknak is – kezdte kicsit messzebbről Horváth Tamás, a Csuti szakmai igazgatója. – Nálunk egész más problémák vannak a középpontban, továbbra sem tisztázódott semmi a jövőnket illetően. A dolgunkat nagyban nehezíti, hogy az amúgy sem elégséges önkormányzati támogatás a felére csökkent, a jelen gazdasági helyzetben pedig ezt az összeget a „piacról” összeszedni reménytelen. A sportra fordított pénzek tényleges elosztása köszönő viszonyban sincs a város sportkoncepciójában leírtakkal; az eredményesség, a tradíció, a széles utánpótlás valójában mégsem olyan fontos... Ilyen körülmények között a tisztes helytállásnál nem remélhetünk többet az új szezonban.

Pénteken megújította szponzori megállapodását a Z. Csuti és a Hydrocomp Kft. A Dormán László vezette mélyépítő cég 12 éve támogatja a hatszoros bajnok klubot, és példaértékű hozzáállással a nehéz helyzetben is kitart mellette.

– A közös múlt kötelez – jelentette ki Dormán László. – Mi sem vagyunk rózsás helyzetben, de ha kiszálltunk volna, a csapat valószínűleg el sem tudott volna indulni az új szezonban. A Kanizsa, a Paks és a Szombathely nagyon erősek, ők az éremesélyesek, mi szeretnénk minél közelebb végezni a dobogóhoz. Az ügyvezető hozzátette: a döntéskor mérlegelték a széles helyi sakkbázis érdekeit is, magára maradva az egyesület működésképtelen lenne, s ezzel persze az utánpótlás-nevelés is padlóra kerülhetett volna. „Ebben a nehéz helyzetben nem tehettük meg, hogy nemet mondunk, és hagyjuk romba dőlni a klubot, amely nemcsak a sportágat képviseli, de továbbviszi a legendás Csuti bácsi örökségét is” - fűzte hozzá Dormán László.

És végül térjünk rá az idénynyitó találkozóra, melynek esélyeiről Horváth Tamás így vélekedett:
– A bajnokság toronymagas esélyesét fogadjuk. Az Aquaprofit vezetője a napokban nyilatkozta a Zalai Hírlapban, hogy kikkel erősítettek, és hogy a támogatásuk nyolc számjegyű. A jelenlegi helyzetben 1-2 pont megszerzésénél többre nem számíthatunk, elvégre nálunk külföldi játékosok bevetéséről szó sem lehet.

Az Aquaprofit NTSK a hatszoros bajnoknak kijáró tisztelettel és odafigyeléssel készül az örökrangadóra. Papp Nándor kanizsai csapatvezető úgy látja: az ellenfél erősorrendje az előző szezonhoz képest nem változott, így kemény csata várható. Taktikai okokra hivatkozva arról nem beszélt, hogy részükről pontosan kik ülnek asztalhoz vasárnap, ám az biztos, hogy erős és stabil együttessel szerepelnek majd. A dél-zalaiak most is győzni szeretnének, s a 7:5 arányú diadallal már elégedettek lennének. A „nagy” meccsel egy időben játsszák a Csuti–Tapolca NB II-es találkozót is.


A két zalai élcsapat néhány játékosa Svájcban „melegített” az NB I-re.  A Soazzában lezajlott, öt fordulós nemzetközi verseny végeredménye: 1. Horváth Ádám (Csuti) 4 pont, 2. Gallyas Miklós (Aquaprofit) 4, ...4. Flumbort András  (Aquaprofit) 3,5.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!