Sport

2011.05.11. 02:30

Zalakarosi sakkfesztivál: tizenhárom ország legjobb sakkozói mérik össze tudásukat

A zalakarosi Gránit Gyógyfürdő rendezvénytermeiben május 20. és 28. között rendezi meg a fürdőváros önkormányzata a 30. Nemzetközi Sakkfesztivál és Aquaprofit nyílt magyar férfi és női bajnokságot.

Bóbics László

 

- A sakk fontos számunkra, hiszen erre a szellemi sportra az egész megye büszke lehet - fogalmazott Novák Ferenc. - Az NB I-es csapatbajnoki címeken már tíz éve a zalaegerszegi és nagykanizsai gárdák osztoznak, miközben a megyei bajnok zalakarosiak a következő szezontól az NB II-ben szerepelhetnek.

Utóbbi gondolathoz kapcsolódóan Horváth Tamás, a verseny főszervezője kiemelte: a sakk már az általános iskolákban is népszerű, hisz az oktatás Európa-szerte egyre nagyobb tömegeket vonz.

 

- A sakkfesztiválon a nagymesterek mellett természetesen fiatalok is asztalhoz ülhetnek - mondta Horváth Tamás, aki a Magyar Sakkszövetség alelnöki posztját is betölti. - A versenysorozat kiváló otthonra lelt Karoson, az évek során a résztvevők a nívós viadalon kívül a fürdő adta lehetőségeket is maximálisan kihasználták.

Az első fesztiválon, 1982-ben még csak 15 sakkozó indult, mára azonban a létszám megtízszereződött. Szinte már minden európai ország képviseltette magát a viadalon, sőt, kínai indulók is akadtak. A nevezési idő zárásáig várják a jelentkezőket, de sok nagymester - köztük Mádl Ildikó, Sax Gyula és az orosz Csernyisov - már hetekkel a rajt előtt jelezte részvételi szándékát.

Novák Ferenc ezen kívül  bejelentette azt is, hogy a város május 19-22. között az általános iskola tornatermében az országos serdülő leány kosárlabda-bajnokság döntőjének is otthont ad.

Novák Ferenc ezen kívül  bejelentette azt is, hogy a város május 19-22. között az általános iskola tornatermében az országos serdülő leány kosárlabda-bajnokság döntőjének is otthont ad.

 

Részéletek:
-  Az előzetes nevezések alapján idén tizenhárom ország legjobb sakkozói mérik össze tudásukat Karoson. De ez a szám a rajtig természetesen még emelkedhet    
-Csak a zalai sakk-  csapatok kereteiből összesen tizenkét  nagymester ül asztalhoz a fürdővárosban    
- A verseny természetesen a fiataloké is. A harmincadik zalakarosi erőpróbán harminc fővel képviselteti magát a csillebérci Maróczy Géza Központi Sakkiskola    
- A versenyhez kapcsolódik igazi sakklátványosság is. A viadal ideje alatt a nagykanizsai Kőrösi-iskola diákjai élő sakkjátszmát mutatnak be

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!