Sport

2011.02.01. 16:42

Általában a legjobb zalai

A fővárosban megtartott ünnepségen a múlt héten adtak át elismeréseket az elmúlt tanévi diákolimpiákon legeredményesebben szerepelt általános és középiskoláknak. Zalából ismét a megyeszékhelyi Landorhegyi Általános Iskola érte el a legjobb helyezést.

Bóbics László

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sport Államtitkársága és a Magyar Olimpiai Bizottság is támogatta az akciót, az elismeréseket pedig a Magyar Diáksport Szövetség ünnepségén adták át Budapesten, a Magyar Sport Háza konferenciatermében. Az elmúlt tanév diákolimpiai versenyein elért eredmények alapján a zalaegerszegi Landorhegyi Általános Iskola és Sportiskola is bekerült a legjobban teljesítő intézmények körébe és külön elismerésben is részesült.

Az elmúlt tanév felmenő rendszerû diákolimpiai országos döntőin az első nyolc helyen végzett diákok teljesítményükért pontokat kaptak, s ezek összesítése után derült ki, hogy melyik iskola milyen teljesítményt nyújtott. Az ünnepségen elhangzott: az I-IV. korcsoportok (ezek jelentik az általános iskolás korosztályt) versenyein 479 hazai oktatási intézmény szerzett legalább egy pontot. A Landorhegyi iskola tanulói országos szinten az előkelő tizenötödik helyezést  érték el, elsősorban kiemelkedő atlétikai és labdarúgó eredményeik révén.


Érdemes megjegyezni: a 2002/2003-as tanévtől kezdve – a Magyar Diáksport Szövetség e szisztéma szerint akkor jutalmazta először a kiemelkedő sportszakmai munkát végző intézményeket – a landorhegyiek rendre ott vannak az élmezőnyben, s mindössze egyetlen év volt, hogy a zalai iskolák közül nem ők szerezték meg a legjobb helyezést.

A díjátadón elismerően nyilatkozott az utánpótlásképzésről Balogh Gábor korábbi öttusázó, a miniszterelnök sporttanácsadója. Rajta kívül ott volt a vendégek és a díjátadók közt Szekeres Pál paralimpikon vívó, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Sport Államtitkárságának helyettes vezetője, Molnár Zoltán, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, valamint a sport és társadalmi élet számos további képviselője. A labdarúgásban is ügyeskedő egerszegiek számára különösen kedves vendég volt a Ferencváros hajdani sokszoros válogatott futballistája, Nyilasi Tibor, aki sportigazgatóként most az MLSZ-t képviselte.


Az ünnepségen sok szó esett az iskolai sport fontosságáról, s többek közt elhangzott: napjainkban huszonöt százalékkal több állami támogatásban részesülnek az oktatási intézmények ilyen irányú erőfeszítései. Szekeres Pál fogalmazta meg: nem csak az olimpiai érmek számában kell gondolkodni, a testnevelők munkája népegészségügyi szempontból is fontos. De persze nélkülük a jövő olimpiai bajnokai sem cseperedhetnek fel.

A 36 díjazott iskola képviselőinek a Magyar Diáksport Szövetség nevében többek közt a szervezet elnöke, Deák György gratulált. A diákolimpiai teljesítményekért az elismerő szavakon és az oklevélen túl a minisztérium jóvoltából sportszervásárlási utalvány is járt. 


A TÖBBIEK
Az általános iskoláknál megyénkből a keszthelyi Csány Szendrei ÁMK a 44., a megyeszékhelyi Belvárosi iskola pedig a 82. helyen végzett az előző tanév eredményeit összegző országos ranglistán. A zalai középiskolák közül a keszthelyi Vajda-gimnázium szerepelt a legjobban, ez az intézmény a 67. helyen zárt.



A témában további cikkeket talál a kapcsolt anyagok között!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!