Sport

2010.02.24. 06:59

Zalai bajnok: A 13 éves Rapport Richárd a világranglista második helyen áll

Rapport Richárd, a Z. Csuti-Hydrocomp 13 éves sakkozója fantasztikus eredményt ért el legutóbb, a fővárosban megrendezett Első Szombat nagymesterversenyen, de az egész pályafutását is párját ritkító sikerek övezik. Korosztályában a világranglista második helyére lépett.

Bóbics László

 

- Ricsi 12 mérkőzésből 10 pontot szerzett, ami fantasztikus eredmény, hiszen egy ponttal túlteljesítette a nagymesteri normát, s ezzel a versenyt is fölényesen megnyerte - mesélte dr. Flumbort András, a kanizsai élvonalbeli sakkcsapat szakmai vezetője, aki a roppant tehetséges Rapport Richárd menedzsereként is dolgozik. - A legjobb úton halad afelé, hogy fiatalabb korban legyen nagymester, mint a jelenlegi legjobb magyar férfi sakkozó, Lékó Péter. Ricsi legutóbbi versenyén nyújtott parádés teljesítményével 34 Élő-pontot szerzett, s ezzel a 14 éven aluliak világranglistáján a harmadikról a második helyre lépett előre.

- Miben látja a gyors fejlődés okait? Hiszen 2009 júliusában még csak 2401 Élő-ponttal rendelkezett Richárd, márciustól pedig már 2486-ra emelkedett ez a szám.

- A hatalmas tehetség mellett a szisztematikus munkában, az edzők helyes megválasztásában és abban, hogy Richárd sakktevékenységét professzionális módon szervezték meg.

- A hatalmas tehetség mellett a szisztematikus munkában, az edzők helyes megválasztásában és abban, hogy Richárd sakktevékenységét professzionális módon szervezték meg.

 

 

- Mik a további terveik?

- Elsősorban minél több nagy presztízsű, külföldi versenyen szeretnénk részt venni, de ennek anyagi vonzatát a család egyre nehezebben tudja előteremteni. A további fejlődéshez mindenképpen szponzort kell találni.

A Szombathelyen élő fiatalember töretlen fejlődésében elévülhetetlen érdemei vannak Horváth Tamásnak, a Z. Csuti-Hydrocomp szakmai igazgatójának, aki jelenleg a Magyar Sakkszövetség alelnöke és szakmai igazgatója is.

- Már jó ideje tudtam, hogy Ricsi remek adottságokkal rendelkezik, de tavalyelőtt, amikor a család meghívott, hogy néhány napot sakkozzak a gyerekkel, akkor láttam igazán, mire is lehet képes - fogalmazott Horváth Tamás.

- És mire?

- A tehetséges gyerekek nagy része szereti a színes, látványos elemeket, s ezeket szorgalmasan is gyakorolja. Richárd viszont a munkaigényesebb, kicsit talán szürkébb, pozíciós sakkozásban is nagyon türelmes. Emellett óriási a teherbírása, képes napi 10-12 órát is kedvenc sportágával tölteni. Reggeltől estig játszik és csak a sakk érdekli. Amit elért, az már most óriási eredmény, de még olyan dolgokra lehet képes, amire a világ is odafigyel. Ha a versenyeztetését sikerül megfelelően megoldani, akkor - nem akarom elkiabálni, de - néhány év múlva ott lehet a világ legjobbjainak elit mezőnyében. De ehhez támogatásra van szükség. Jeleztem Zalaegerszeg város vezetésnek ezt a nagy lehetőséget, remélem, az elöljárók élnek vele, mert ilyen olcsó lehetőséget a világsajtóba kerülésre ritkán lehet megkaparintani.

Rapport Richárd hétfőtől a szentgotthárdi nagymesterversenyen játszik, ahol olyan nagyágyúkkal mérheti össze erejét, mint Portisch Lajos, a Nemzet Sportolója vagy Alexander Beljavszkij, a négyszeres szovjet bajnok.




A SZÜLŐK ÖRÜLNEK A JÓ DÖNTÉSNEK
Rapport Tamás, a szépreményű fiatalember édesapja így beszélt: „Érthetően nagyon örülünk Ricsi sikereinek. Az eredményei is azt igazolják, hogy jól döntöttünk, amikor ebbe az irányba hagytuk elindulni. Tudtuk, hogy ennek van némi kockázata, de az átlagosnál jobb eredményekért ezt be kell vállalni. Mi szerencsére megtettük, Richárd pedig él is a felkínált lehetőséggel. Azt sem felejthetjük el, ha a sikerek szóba kerülnek, hogy jeles szakemberek is sokat tettek ezért a remeklésért.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!