Sport

2010.01.04. 03:29

A megszállottság jutalma

Keszthely - A Balaton fővárosának atlétikai élete a nehézségek ellenére jónak mondható, hiszen évről évre ott vannak fiataljaik a legjobbak legnagyobb hazai és nemzetközi eseményein.

Bóbics László

 

- Mik voltak tavaly a legfontosabb események, eredmények az egyesület életében?

- A 2009-es évben a nehézségek ellenére sikerült újabb bajnoki érmeket nyernünk a korosztályos országos versenyeken. A pontversenyben sikerült megőrizni előkelő helyezésünket. Ezek nagy dolgok egy kis klub életében. Babocsay Sára részt vett a korosztályos világbajnokságon, Tóth Ábel pedig az ifjúsági válogatottban mutatkozhatott be. Mindketten több érmes helyezést szereztek a diákolimpián és a bajnokságon. Címeres mezben is jól helytálltak. Sárát kisebb sérülése zavarta, ezért nem tudott még jobb eredményt elérni a 400 m-es síkfutásban az olaszországi ifjúsági vb-n, Bressanonéban. A remélt fejlődés - a jó idénykezdet után - egy kicsit gyengébb volt a vártnál. Igen nagy dolog klubunk életében, hogy Kovács Ferenc és Demeter Klaudia után ő is egy ilyen nagy seregszemlére eljuthatott Keszthelyről. Ebben a munkában meg kell említeni jó kapcsolatunkat a ZAC-cal, hiszen Kámán Ferenc és az egerszegi klub is segített a felkészülésben. Tóth Ábel hármasugrásban és a sprintszámokban emelkedett ki. Idény végén, októberben ugrott 14,49 m-es eredménye biztató a jövőre nézve. Az idén Sárával együtt a junior korosztályban versenghetnek már. Kónya Gábor, Kéri Kata gátfutásban és távolugrásban, Kovács Benjámin középtávfutásban, a serdülők között szerepelt jól és bontogatja szárnyait. Dr. Kardos József tanítványa, Molnár Márk középtávfutásban, 800 m-en nyert serdülő bajnokságot valamint 1500 m-en diákolimpiát. Példamutató szorgalommal készül, reméljük további fejlődését. A serdülő mezeifutó gárdánk bronz-, a junior hármasugró csapat pedig ezüstérmet nyert a csapatbajnokságon, fedett pályán pedig a 4x200m-es ifi váltó lett bronzérmes, így több versenyző lehet büszke teljesítményére. Feltételrendszerünket és edzőink kis létszámát figyelembe véve ezek az eredmények jónak mondhatók.

- A finanszírozás csökkenése jelentett-e problémát a versenyeztetésben?

- Ahogy eddig is, a Keszthelyi Önkormányzat által nyújtott támogatás a fő bevételi forrásunk, és minden évben elnökünk, dr. Kardos József figyeli a pályázati lehetőségeket. A versenyeztetésben gyakran a ZAC-cal együttműködve az orszá-gos megmérettetésekre költségkímélésként együtt utaztunk, ami csökkentette az egyesületek kiadásait. Szerencsére a közeli versenyeinkre szállításban sok szülő odaadóan segített. Így minden fontos versenyre el tudtunk utazni. Babocsay Sára világbajnoki részvételéhez is szülői és egyesületi támogatást vehettünk igénybe.

- Volt-e egyéb problémájuk az esztendő folyamán?

- Ahogy a gyerekeket, úgy edzőket is egyre nehezebb megnyerni az atlétikának. Ebben a mai kényelmes, anyagias világban a küzdelem helyett a kényelem az abszolút célra törő gondolkodás, az ügyeskedés, a magyarázkodás és nem a teljesítmény, a munka számít értéknek. Sajnos még ennyi céltalan, utcán csellengő, éjszakában szórakozó diákot nem láttam mint napjainkban. A könnyű életmód lett a menő , egyre kevesebb az a fiatal, aki feláldozza a sportra szabadidejét. A létesítménybeli hiányok miatt is behatároltak a lehetőségeink. A mindennapi küzdelem a versenyzőkkel, szülőkkel sok energiát elvesz, és ezt a mentalitást igen nehéz megváltoztatni. Sajnos csak egy nagyon szűk kör van, akik igazán akarnak, s tesznek is érte, hogy élsportolók legyenek. Céltudatosság nélkül soha nem lehet magas szintű a teljesítmény. A sok probléma gyakran megtöri a lendületet, de aztán jönnek a sikerek, és újra egyenesbe kerülnek a dolgok. Ám így sok gondunk van. Ennek ellenére az utóbbi időben egyre több embert nyertünk meg az egészséges életmódnak és a sikereket ígérő, de kemény munkát igénylő atlétikának! Ez biztató lehet a jövőt illetően.


TEHETSÉG VAN, CSAK AKARAT NINCS
A rendszeres sportolás személyiségformáló erejét egyre inkább leértékelik és a sok tanulás mellett csak nagyon kevés idő marad rá. A szülői háttér, irányítás, segítség nélkül a gyerekek a sportban nem bontakoztatják ki tehetségüket. Az iskolásokat látva sok jó adottságú gyerek tűnik fel évről évre, de következetes munka nélkül nem lehet kiemelkedőt produkálni. A jó edző, pedagógus mindig a maximumot akarja kihozni a versenyzőiből, de ez egyre nehezebben sikerül.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!