Sport

2009.08.13. 02:29

Két zalai induló a miskolci vb-n

Zalaegerszeg - Vasárnap kezdődik Miskolcon és térségében a 2009. évi tájékozódásifutó világbajnokság, melyen két zalai sportoló is indul a magyar válogatott színeiben. Makrai Éva és Fehér Ferenc, a ZTC versenyzői, felkészülve várják a rajtot.

Kerkai Attila

Hosszú idő után rendezheti meg ismét hazánk a tájfutók legnagyobb seregszemléjét, melyet gondos előkészítő munka előzött meg. Immár három esztendeje, hogy a hazai legjobbak tudják: 2009-ben itthoni környezetben várhatják a rajtot. Nem véletlen, hogy éppen egy akkori beszélgetést elevenítettünk fel Makrai Évának is, aki anak idején úgy fogalmazott: 2009-re tervezi, hogy egy hosszabb ciklus végére érve, a hazai rendezésű vb-n kerüljön csúcsformába.

- Sikerült? - kérdeztük elsőként a ZTC kiválóságát, aki az idén már két ob-n, az éjszakain és a hosszútávún nyert aranyérmet, a rövid- és a középtávon pedig egy-egy ezüstöt szerzett.

- Az utolsó év zökkenőmentes felkészülés mellett zajlott, ahogy valóban terveztem - válaszolta Makrai Éva, aki a miskolci vb-n a középtávon és a női váltóban képviseli hazánkat. - Két esztendeje sérülés miatt ki kellett hagynom négy hónapot, ami kétségtelenül kiesett időszaknak számít, ám azóta fejlődtem és erősödtem. Az idén sokat edzettem a Bükkben, hogy hozzászokjak a terepviszonyokhoz, hiszen a vb-t is itt rendezik. Indulhattam volna több számban is, ám a válogatott szakvezetése úgy döntött, és magam is ezt láttam jónak: a sűrű program miatt a középtávon és a váltóban való indulás a kivitelezhető.

Makrai Éva immár a hetedik világbajnokságán indul, az eddigi legjobb helyezése három évvel ezelőttre datálódik, amikor a dániai eseményen a rövidtávon a 17. helyen végzett. A női váltóval tavaly Csehországban a 10. helyen zárt, s most azt tervezi: úgy egyéniben, mint a stafétában is ennél előbbre végez.

- Technikailag a középtávra tudtam a legjobban felkészülni, ami gyakorlatilag a váltóversennyel azonos terepen zajlik majd - folytatta Makrai Éva. - Alapvetően az idei eredményeimmel elégedett vagyok, s a két bajnoki arany mellett a két ezüstömnél is csak minimális különbséggel szorultam a második helyre. A középtávon például mindössze egy másodperc hiányzott az aranyhoz, de ezzel a vb-n is elégedett lennék... A viccet félretéve: reálisan az egyéniben a 10-15. helyezésre beérhetek, a váltóban pedig egyértelműen az a célunk, hogy az első tíz közé kerüljünk.

Fehét Ferenc, a ZTC vezetőedzője a tájfutás ma még kevésbé ismert, ám egyre népszerűbb számában, a trail-o elnevezésű szakágban vívta ki a jogot a vb-n való indulásra. Ezt a fajtra versenyzési ágat alapvetően a mozgáskorlátozottak számára fejlesztették ki, azonban a nyílt kategóriában az épek is indulnak.

- Inkább a tájékozódási képpesség dominál a tájfutás eme ágában, de persze itt is mozogni kell, ám olyan terepeken, ami könnyen megközelíthető - mondta a vb-re való indulás előtt Fehér Ferenc. - A szabályok sokkal kötöttebbek, mint a hagyományos számokban, de ez is időre megy. Tavaly indultam először a trail-o világbajnokságon, akkor az eddigi legjobb magyar eredményt, a 12. helyezést értem el. Most a tíz közé vágyom...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!