Sport

2009.08.06. 05:42

Dániában új kihívások várják a vívóedzőt

Zalaegerszeg - Évtizedeken át itt volt, versenyt szervezett (még egy Európa-bajnokságot is bevállalt ), közben tehetségek nőttek ki a kezei alól. A múlt héten épp csak, hogy hazaugrott, az idejébe még belefért egy interjú is. Tóth Ferenc augusztus elsejétől hivatalosan is a Dán Vívószövetség vezetőedzője.

Kerkai Attila

Hozzátok le a hírt, nagyon fontos lenne a gyerekeknek, mert tényleg remek eredmények ezek - az évek során nem egyszer hallottuk ezeket a szavakat Tóth Ferenctől. Általában hét elején, mikor hazaértek valamely versenyükről, ám volt olyan is, hogy Olaszországból telefonált, még azon melegében...

Kanizsáról indult, a MÁV NTE-ben kezdett el edzősködni, de Egerszegen kötött ki. Ott volt, amikor megalakult az újjászervezett Zalaegerszegi Vívó Egylet, melynek túlzás nélkül állítható, a motorja volt. Amennyire elválaszthatatlannak tűnt a ZVE-től, most legalább ilyen hirtelen távozott.

A bennfentesek, és a klubvezetők már tudtak a döntéséről, ezt megbeszélték előtte, ám miért Dánia, s miért most?

- Júniusban a magyar tőrözőkkel edzőtáboroztunk Dániában, ahol megdöbbenve tapasztaltam: a Dán Vívószövetség munkatársai 2007-ig viszamenőleg mindent tudtak rólam, még azt is, mikor milyen iskolát adtam a tanítványaimnak - mesélte Tóth Ferenc. - Persze ehhez tudni kell, hogy van egy oktatási rendszerem, amely szakmai körökben ismert. A dánok olyan szakembert kerestek, aki a következő négy évben egyetemi szinten képzi az ottani edzőket, s a tőrválogatott munkáját is irányítja. Egy lengyel és egy orosz edzővel is tárgyaltak, de végül mellettem döntöttek.

Mutatja a szerződését, amely határozatlan időre szól, illetve míg be nem tölti a 65 éves életkort. Tóth Ferenc most 51 esztendős, ideje tehát bőven lesz alkotni - amire idehaza is törekedett és sikerült is neki. Hiszen Vizler Ádám a korosztályos válogatottságoktól indulva 2003-ban a felnőtt csapattal szerzett Eb-ezüstöt, majd újabb három tehetséggel (Hári Máté, Lupkovics Dóra, Kiss Gergő) dolgozott, akik még bármeddig eljuthatnak. Továbbra is érvényes a kérdés: miért váltott?

- Eddig mindig volt valami, amiben hittem, az volt a nagy vágyam, hogy eljussak az olimpiára valamelyik itteni tanítványommal - fogott a magyarázatba. - Ez még 1978-ban fogalmazódott meg bennem, hogy megmutassam, vidékről indulva is lehetséges. 1988-ban Párizsban nemzetközi edzői diplomát szereztem a honi főiskolai mellé, 1990-ben első vidéki tőrcsapatként I. osztályú minősítést értünk el a női tőrözőkkel, aztán Vizler Ádám révén az első vidéki vívó szerzett korosztályos Eb-n és vb-n érmet, ugyanő felnőtt Eb-ezüstöt is nyert. Az idei kadett Eb-n a ZVE érmeket szerzett Kiss, Lupkovics és Hári révén. A vívószövetség viszont úgy döntött, hogy központosít... A korosztályos válogatottaknak heti kettő, a felnőtteknek heti három alkalommal kell megjelenniük a budapesti keretedzéseken. Tudni kell, hogy Hári és Lupkovics is tagja a 2012-es olimpiára készülő csapatnak. Előtte már három évig ingáztam a gyerekekkel, most plusz egy nap is bejött, ezt pedig már nem tudtam vállalni. Az, hogy reggel ötkor keljek, szedjem össze őket, utazzunk a fővárosba és este nyolckor a délutáni tréning után induljunk haza... Ez így már nekem is sok lett.

Tóth Ferenc viszont éppen arról volt nevezetes, hogy sosem futamodik meg, mer kockáztatni is, ha kell. Most tényleg feladta volna? - fordulunk ismét felé.

- Igen, feladtam - ismeri el, de ugyanilyen őszintén azt is hozzáteszi: - Tizenkét évig voltam a különböző korosztályú tőrválogatottaknál keretedző, s hittem benne, hogy vidékről is meg tudom valósítani az álmaimat. Most elveszítettem a hitemet, hogy innen is eljuthatunk az olimpiára. A mostani rendszer csak felőrölné az energiámat, és nem szeretnék bedilizni... Meg kell felelni a vívószövetség elvárásainak, Hári Máté és Lupkovics Dóra Budapestre költözik, a szülőkkel egyeztetve persze. Ebben a sportágban távoktatás nincs, úgyhogy más mesterrel folytatják a munkát. Korábban is voltak felkéréseim külföldről, de mindig nemet mondtam. Ha nincs a központosítás, akkor most is maradtam volna, s úgy érzem, mindent megtettem a zalai vívásért. Most viszont ellehetetlenítették az én munkámat is, s kényszerlépés volt a dániai szerződés. Mely egyben jókor is jött.

Azt hozzáteszi még: Dániában nem lesz eredménykényszer rajta, a szakemberképzést kell megszerveznie és időt bőven hagytak erre a feladatra. Meg ott van a pénz is. Bár Tóth Ferenc szerint önmagában ez még nem lett volna elég, hogy váltson. Itthonról is kapott lökést hozzá...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!