Sport

2009.07.07. 02:29

Remek rendezés a 31. Ländliche Amatőr Lovasok Európa-bajnokságán

Nagykanizsa - A 31. Ländliche Amatőr Lovasok Európa-bajnoksága mellett a hazaiak számára örömteli eredménnyel zárult a nemzetközi military verseny, ugyanis Tamás Bianka kategóriájában bronzérmet szerzett.

Benedek Bálint

A tökéletesen előkészített pályával a nemzetközi lovas szövetség (FEI) szakemberei teljesen elégedettek voltak, sőt, a csütörtöki nyitónapot követően európai színvonalúvá is minősítették. Természetesen a szervező Kanizsa Lovas Klub a korábbi években megrendezett military összecsapásokon is mindig lubickolt az elismerésekben. Az amatőr Európa-bajnokság viszont jóval nagyobb kihívást és előkészületeket követelt. Hónapokkal az összecsapás előtt pályatervezők és pályaépítők hada lepte el a területet, hogy új akadályok kialakításával segítse a tökéletes verseny megtartását. A lovastusa közben pedig árgus szemmel figyeltek, hogy mind a hét részt vevő csapat a lehető legjobb elbánásban részesüljön. A lndliche (vidéki) versenysorozat pedig hozta a formáját, hisz mindegyik nemzetet népes szurkolótábor követte a Csónakázó-tó partjára. 


A holland Hoongland Florinooréhoz hasonló látványos ugrásból elég sokat láthattak a szurkolók
Fotó: Horváth-Balogh Attila

- Éppen az a ländliche célja, hogy mindenki jól érezze magát, eközben pedig a csapatok eldöntsék, ki a legjobb a lovastusában - mondta Sjef van Roovert, a holland Ländliche Szövetség elnöke. - Ehhez a Csónakázó-tó az ideális helyszín, bár az időjárás nem volt mindig a barátunk. Látszott, hogy a pálya rendbetételébe a szívüket-lelküket beleadták a szervezők, a résztvevők is csak szuperlatívuszokban tudtak róla beszélni.

Nem csak a külföldi szakemberek méltatták a terület különleges adottságát, a Magyar Lovas Szövetség military szakágának vezetője, Fodor Tamás is elégedett a kanizsaiak fáradozásával. Mint elmondta: az esős napokat leszámítva, a pálya kialakítása, vagyis a közönség közé hozása beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Jó döntést hozott a vendéglátó Kanizsa LK, amikor az európai lovasberkekben is elismert szaktekintélyeket, az osztrák Karl Paart és a német Carlheinz Boesst bíz-ta meg a munkálatok felügyeletével.

A lovastusa Európa-bajnokságot végül nagy fölénnyel a németek nyerték meg, a magyarok csak a svájciakat tudták megelőzni, így a hatodik helyen végeztek. A dél-zalaiakat viszont sokkal nagyobb öröm érte, hisz Tamás Bianka Harlem nevű lovával egy belga és cseh lovas mögött a 3. helyet szerezte meg.

- A díjlovaglás hetedik helye után a tereplovaglásban sokat javított Bianka - mondta az édesapa, Tamás Ottó. - Ekkor már harmadik volt, és szerencsére a díjugratásban egy verőhibája ellenére is megőrizte a bronzot érő helyezést. Teljesítményével olimpikon edzője, Hercegfalvi Tibor és az egész csapat is elégedett, sőt, Bianka önbizalmának is használt az előkelő eredmény. Sokat jelentett a közönség folyamatos biztatása, hazai pályán ennek különleges jelentősége van.Van még mit tanulni lovasainknak, hiszen csak egy válogatottat tudtak megelőzni

A holland Ländliche Szövetség az országban először Kanizsán rendezett Európa-bajnokságot, melynek az amatőr jelzője egyáltalán nem pejoratív értelmű. Mindössze annyit jelent, hogy csak olyan lovasok vehetnek részt a küzdelmekben, akik nem készülnek olimpiára. Ugyanakkor fontos ugródeszka, hiszen ilyenkor a nemzetközi lovasnemzet is árgus szemekkel figyeli a teljesítményeket. A magyar együttes nem szerepelt jól, de jó felkészülés volt a közelgő junior Európa-bajnokságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!