Sport

2008.10.14. 02:29

Nyerő sakkcsapatot gyúrtak

<b>Nagykanizsa</b> - Az NB I-es sakkbajnokságban szereplő Aquaprofit NTSK együttese sokkal erősebb, mint a jelenlegi magyar válogatott. A két hét múlva induló csatákban a kanizsaiaknak egyetlen céljuk van: az aranyérem, mely névsorukat elnézve szinte már borítékolható is.

Benedek Bálint

Felelőtlenségnek tűnhet az állítás még a pontvadászat rajtja előtt, de a dél-zalaiak tettek arról, hogy ez a fajta megállapítás ne számítson túlzásnak. A legnagyobb igazolás kétségtelenül az in-diai világbajnok, Viswanathan Anand szerződtetése volt, ám a spanyol Alexei Shirov és a román nagymester Liviu-Dieter Nisipeanu is lendítenek majd a kanizsaiak szekerén. De ez sem volt elég az Aquaprofit csapatának, akik megállapodtak még a német Arkadij Naiditsch-sal, az ifjú olasz Fabiano Caruanával és a szintén fiatal Ivan Ivaniseviccsel is, sőt, a magyar élmezőnyből is válogattak: a Polgár Juditot tavaly legyőző férfi szövetség kapitány, Pintér József is Kanizsán folytatja, s vele együtt érkezik az MTK-ból Gara Tícia is. 

Az örök rivális zalaegerszegi Csutiból az Európa-bajnoki bronzérmes Prohászka Péter érkezik. Ráadásul a Statisztikából Medvegy Zoltán, míg a Szekszárd melletti Decsből Gonda László és Galyas Miklós is a kanizsaiakkal ül eztán asztalhoz. És a hab a tortán: Polgár Judit nővére, a Kanadában élő, már csak hobbi-ból sakkozó Zsófia is beszáll majd olykor a küzdelmekbe.- Ketten, Bánusz Tamásés Bokros Albert távoztak - mondta Flumbort András csapatvezető. - A lényeg viszont az, hogy valóban brutális erősítésen vagyunk túl, több táblára is kivételes képességű sakkozó került. Velük mindenképp a dobogó csúcsán szeretnénk végezni.A kanizsaiak agya kicsit talán előbbre járt, amikor a hazai élvonalból is szemezgettek, hisz jövőre változnak a szabályok: egy csapatban csak négy külföldi játékos játszhat. Addig pedig terveik szerint bedobnak mindent és mindenkit: 23 nagymesterrel most olyan erősek, hogy a bajnoki címen kívül minden eredmény csalódást jelent.

- Biztosan nagy küzdelem lesz, melyből a végén szeretnénk győztesen kikerülni - vélekedett Nádasi Tamás, a csapat főszponzorának elnöke. - A gárda összeállításánál figyeltünk arra is, hogy a sakkozók ismerjék egymást, ez sokat használhat majd a csapategységnek. Szerencsére többen együtt játszanak például a német Baden-Ba-den fürdőhelyén, sőt, néhányan még az európai bajnokságokban is szerepelnek. Nádasi Tamás elmondta: az igazolások közül többen nem csak sakkozói lesznek a kanizsai csapatnak. A két Polgár testvér, illetve Anand is kiváló reklámarcnak számít, illetve afféle sakknagyköveti feladatok is várnak rájuk. 

Az indai világklasszis egyébként várhatóan először november 2-án, a Z. Csuti Hydrocomp elleni kanizsai találkozón ülhet asztalhoz új csapatában.

- Eztán nem titkoljuk a csapat összeállítását, a klasszisok miatt nem tehetjük meg ezt - folytatta Nádasi Tamás, aki az igazolások anyagi hátteréről nem árult el részleteket. - Nagy munka van mögöttünk, melyből Polgár Judit és Flumbort András is kivette részét. Egyébként nem csak a magyar válogatottnál vagyunk jobbak: meg merem kockáztatni, hogy az erősorrendet tekintve a nemzeti csapatok közül is csak az oroszok előznek meg minket.

Ezek is érdekelhetik