Sormás

2016.01.24. 12:52

Bál a tehetséggondozásért

Sormás – Népzenei műsor és a diákok tánca színesítette a 23. Batthyány bált szombaton az István Fogadóban.

Benedek Bálint

A „Batthyány Középiskoláért” Alapítvány célja ebben az évben sem változott, a bevételből továbbra is a gimnázium tanulóit, azok tehetséggondozását és külföldi tanulmányútjai támogatja.

– Alapítványunk pénzügyi biztonsága csak akkor valósulhat meg, ha a szülők, vállalkozók és a gimnázium elkötelezett hívei ezentúl az adójuk 1 százalékával is támogatnak bennünket – fogalmazott köszöntőjében Doucha Ferenc kuratóriumi elnök. – Olykor érkezik segítség külföldről is, de a város támogatása kiemelten fontos.

Dénes Sándor polgármester több szállal kötődik az iskolához, hiszen évekig tanára, majd igazgatója volt. Mint azt megnyitó beszédében kiemelte: korábban és manapság is minden batthyánys tudja, január harmadik hétvégéjén nívós összejövetelt szervez az intézmény.

– Öt évvel ezelőtt, 18 évesen "érettségizett" a bál, most pedig már a diplomát adjuk át – folytatta a városvezető. – Az iskola hagyományos társasági eseménye a város talán egyik legnagyobbja és a Bethlen-bállal együtt kiválóan kiegészíti egymást.

A végzős diákok latin, modern és klasszikus tánccal örvendeztették meg az egybegyűlteket Fotó: Gergely Szilárd

Dénes Sándor szerint ez az intézmény sokak kötődését is erősíti. Nem csak a város, de a régió, sőt az ország elismert és jóhírű alma matere a Batthyány, ezért a további tehetséggondozásra figyelni kell.

E gondolatokkal Cseresnyés Péter államtitkár is egyetértett, s pohárköszöntőjében hozzátette: az iskolából kilépő fiatalok legyenek büszkék arra a szellemi töltöttségre, amit ettől a gimnáziumtól kaptak és jó szívvel emlékezzenek az itt eltöltött évekre.

A közös koccintást követően a Bojtár Népzenei Együttes és az 1983-ban a Batthyányban érettségizett Vizeli Balázs, a Kossuth-díjas Vujicsics Együttes tagja adott koncertet a közönségnek.

Majd az érettségi előtt álló fiatalokra szegeződött a figyelem, akik latin, modern és klasszikus tánccal örvendeztették meg az egybegyűlteket. A bál szervezésében és lebonyolításában komoly szerepet vállalt Katona Noémi, az iskola igazgatóhelyettese. Szerinte az a bizonyos batthyánys életérzés tapintható nem csak a városban, de szerepléseken is, ezt a diákok egy életen át a szívükben hordozzák.

Balogh László, az iskola igazgatója a bálon 23 óra 23 perckor tartott beszédében az érdekes számmisztikára hívta fel a figyelmet.

– A 23. bált 23-án tartjuk, az iskola e szám alatt található a Rozgonyi utcában – mesélte. – Az intézmény szerepelt már az iskolák közötti országos rangsorban a 23. helyen. Tanáraink és diákjaink közül többen is születtek ezen a napon. Ez pedig csak azt jelentheti, hogy mi éppen nyerő szériában vagyunk...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!