SÉTA

2011.12.07. 16:15

Rap, bio, show és divat: újabb ''sétás'' írások

Adventi időszak lévén Sétatér programunk diákjai górcső alá veszik a karácsonyi készülődés pillanatait, ám írásaikban "terítékre kerül" a rap műfaja, a kanizsai Thúry múzeum kiálltása, az Apáczai ÁMK kisfilmje, az idegen nyelvi fesztivál, valamint az egészséges (bio)életmód is.

Zalai Hírlap


„De jó a bio!”

Zalaegerszeg – Osztályunk, a 11. E lelkesen vállalta a munkát a Páterdombi Szakképző Iskola projekthetének több hétig tartó előkészületeiben.

Egyik osztálytársunk, Németh Bíborka édesapjának, Németh Zsolt méhésznek a termékeivel az iskolai büfé előtti standunkon ismerkedhettek a diákok, tanáraink és vendégeink. Lehetőség volt a sokféle méz – akác, fokhagyma, selyem, hárs – kóstolására is. A kínálatban néhány ínyencség is helyet kapott – magvak mézzel leöntve, dió- és mákliszt –, de különleges olajakkal, ecetekkel, kenőcsökkel, méhviaszból kiöntött karácsonyfadíszekkel és gyertyákkal is találkozhattunk.


Fülöp Zoltán biokertész gyógytinktúrákat ajánlott fel biostandunk számára, ezek például szív- és érrendszeri megbetegedések ellen, gondűzésre ajánlottak. E készítmények többféle gyógynövényből készültek, nincsenek káros mellékhatásaik, mint a legtöbb gyógyszernek. Az érdeklődők az egészségvédő termékeket meg is vásárolhatták, és szerencsére egész héten nagy számban fogyott is belőlük.

A program keretében egyik nap meghívott előadók – Vajda Ibolya egészségfejlesztő és Járfás Dávid 13. évfolyamos diáktársunk – prezentációt tartottak, osztályunk műsort adott, két osztálytársunk videofilmjéből pedig kiderült, mi az iskola diákjainak véleménye a bioétkezésről, -ételekről. Többféle finomsággal is szolgáltunk, biosüteményeket csináltak számunkra az iskola pék-cukrász diákjai, s hogy nagyon jól sikerültek, azzal is bizonyítható, hogy a nap végére majdnem minden sütemény elfogyott. Felszolgáltunk saját magunk által készített vajkrémmel kent péksüteményeket, amikre Fülöp Zoltán biokertész vöröshagyma csírát tett. A páterdombis diákok, tanárok ezeket is szívesen kóstolgatták. Mi programszervezők kilencven emberre számítottunk, végül jóval több vendégünk lett. Úgy véljük, hasznosan telt a délután, sokakat ráébresztettünk, hogy az egészséges ételekből is lehet finomakat készíteni. Bízunk benne, hogy mostantól mindenki egy kicsit másképp fog táplálkozni.

A hét zárásaként az iskola osztályai egy biototó kitöltésével újabb adag süteményekért versenyezhettek, mi pedig örülhettünk a visszaérkezett helyes megfejtéseknek.

Reméljük, jövőre is megrendezhetjük a biohetet – hasonló sikerrel! Mert tudjátok: „De jó a BIO!”

Bolla Alexandra és Szalai Noémi Páterdombi SZKI


A fejlődés útján

Hévíz – Mint oly sok iskolában, a mi giminkben is nyílt nap volt nemrégiben. Ilyenkor sokan jönnek, szülők, gyerekek egyaránt...

A legtöbben, mint annyi ember és állat az evolúció során, nem tudnak alkalmazkodni a megváltozott környezethez, „magányos farkasként” elbújnak vagy tehetetlenül állnak az ajtóban.

Arisztotelész állítását, miszerint az ember zoo politikon, államalkotó társas lény, a „kívülállók” igazolják, akik csapatokba verődve várják, hogy történjen valami, majd lassan elindulnak. A bátrabbak „vadászó, gyűjtögető” ember módjára összeszedik a legtöbb információt. Vannak, akikre nem hatott a fejlődés, tolakodnak, lökdösődnek. És vannak a kész társadalmat alkotó „gimnazisták”. Saját dolgukkal törődnek csak, közben hangosan ecsetelik, minek ide ennyi evolúciós csőd... És persze egyiküknek sem jut eszébe, néhány éve melyik csoportba is tartozott...

Sándor Eszter Bibó AGSZ  


Hétfőn ismét idegen nyelvi fesztivál lesz

Zalaegerszeg – December 12-én 14.-szer rendezik meg az Apáczai ÁMK-ban az idegen nyelvi fesztivált, melyre megyénk valamennyi városából érkeznek fellépő diákok.

Angol, német, francia és olasz nyelven kívül idén spanyol, román és latin nyelvű produkcióval induló vállalkozókat is meghallgathatunk öt kategóriában: klasszikus és modern ének, musical, jelenet, valamint vers és próza. A zsűriben nyelvtanárokon és énektanárokon kívül anyanyelvi beszélők is helyet foglalnak.

A versenyt záró gála 15 órakor kezdődik, ezen a legszínvonalasabb produkciókat láthatjátok ismét, köztük akár leendő megasztárokat is.

Doma Gréta Apáczai ÁMK Gimnáziuma  


Karácsony előtt...

Nagykanizsa – Szegfűszeg, narancs, fahéj illata terjeng a levegőben. Mézeskalács és forralt bor az asztalon. Ismerős karácsony előtti kép.

Sok helyen kezdetét vette már a lázas készülődés. A városok, falvak házai és utcái fényárba burkolóztak. Vasárnap a harmadik gyertyát gyújthatjuk meg az adventi koszorún. Nincs is jobb annál, mint amikor a család együtt készülődik a szeretet ünnepére. Sütés a konyhában, dekorálás a házban és a ház körül. A gyerekek kedvence is előkerült a napokban, kezdetét vehette az adventi naptár „elpusztítása”. Gyorsan röpül az idő, nemsokára a várva várt karácsonyfa is megérkezik az otthonokba, hogy alákerülhessenek az idei ajándékok, és a gyertyák fénye mellett ülő családok bátran mondhassák egymásnak, hogy: boldog karácsonyt!

Tóth Erika Batthyány-gimnázium  


Pereghet a show

Zalaegerszeg – Nagy fába vágta fejszéjét az Apáczai ÁMK Gimnáziumának néhány diákja: olyan kisfilm létrehozásában vállaltak tevékeny szerepet, amely bemutatja kortársaiknak iskolájuk hétköznapjait.

A közel húszperces film megszületéséről, az alkotás folyamatáról is faggattam osztálytársamat, Tóth Gézát, aki a projekt „motorja” volt. Kérdeztem arról is, kinek az ötlete volt a filmforgatás?


– Tanáraink nagy hangsúlyt fektetnek az iskola arculatának alakítására és az ötletbörzén felmerült az is, hogy forgassunk egy videót a középiskolai pályaválasztási kiállításra, melynek segítségével az érdeklődő általános iskolások és szüleik bepillantást nyerhetnek iskolánk mindennapjaiba. Osztályfőnököm, Tölli Tamásné Bálizs Zsuzsanna készítette a filmben szereplő fotókat és rendezte a filmet, melyet több tanárunk is segített ötleteivel. Szeptember végén kezdődtek a munkálatok: egyebek mellett a riportalanyok kiválasztása, az interjúk felvétele, videókészítés a tantermekről, de az utómunkálatok vitték el a legtöbb időt: a vágás és a zenék szerkesztése.

– Mennyi idő alatt készült el a film?

– Tesi-, ének- és médiaórákról felmentést kaptam néhány hétre, de ez nem volt elég, így délután is sokszor bent maradtam a suliban és a hétvégékből is több órát erre szántam. A végleges verzió november 8-ra készült el, szuper érzés volt!

– Hogyan szerezted meg a vágáshoz szükséges informatikai ismereteket?

– Tavaly tavasszal iskolám megnyert egy TÁMOP-pályázatot, ebben én is részt vettem, az informatikai feladatokat nagyrészt én végeztem. 25 történelmi interjút kellett készítenünk, a vágási ismereteket ennek köszönhetően szereztem.

Tóth Géza több, számára kedves részt is ki tud emelni a filmből, így például azt, mely a tanárokat mutatja be.

– Ennél a zene szövege néhol kiválóan passzol az adott tanárhoz és persze vicces tesitanárunk és Pitbull hasonlósága is.

– Mi a véleményed az elkészült filmről?

– Úgy érzem, sikerült maradandót alkotnunk, mindenképpen érdemes megnézni, elérhető részletekben a legismertebb videómegosztó portálon. A zenei aláfestés, a képek, a feliratok: minden passzol egymáshoz. Csak pozitív visszajelzéseket kapok mind a tantestülettől, mind a diáktársaktól. Sok munka volt vele, de úgy gondolom, megérte.

Wimmer Adrienn Apáczai ÁMK Gimnáziuma  


A rap a menedék

Zalaegerszeg – „Ez a menedékem, imádom és kész.” Ennyi a válasz. De mi is a kérdés? Mindössze az, hogy mit jelent számodra a rap?

Két fiatal rapper barátomból próbáltam kicsikarni: mi hajtja őket, hogy próbálnak érvényesülni ebben a világban, ahol hatalmas a konkurencia, de az anyagi források elenyészőek. A válasz így hangzott Csabitól, azaz Ken G-től: „csapatunk az Independent Crew”, Tomitól, Fuckytól: „mi vagyunk együtt a Revolt Krú”.

– Összerakjuk, amink van. Olcsóbb a stúdióbérlet, változatosabb a szöveg. Több ötlet – ezek Tomi szavai. – És meg is van az első trekk. Ami mindennél többet ér. Mert a zene az élet. Az élet az érzés. Az érzés a rap. De ennyi nem elég.

– Olyan dolgokról kell írni, ami szívem bántja, de a nép szemében is igaz, és úgy kell előadni hogy ez hiteles is legyen – mondja Csabi.

Akkor mi is hajtja azt a rengeteg fiatalt? A siker? A pénz? Inkább tisztelet. Öröm. Felszabadultság. Csabi három hónapja, Tomi másfél éve rappel.

– A kíváncsiság hajtott, hogy kipróbáljam. Azt hittem, nehéz. Nehéz is, de akinek tehetsége van hozzá, a kisujjából folynak a rímek – így Tomi.

Elég a tehetség? Nem. A tehetség hajtja a gépezetet. Ez a motor. De ahhoz, hogy elinduljon a járgány, kell egy jó adag kitartás, önbizalom, vágy és a legfontosabb: rap.

Vass Alexandra Kölcsey-gimnázium


Múltbéli divat

Nagykanizsa – Osztályfőnököm hívta fel a figyelmünket a Thúry György Múzeum kiállítására, melyen 19. századi ruhadarabokat, hajkölteményeket és korabeli kiegészítőket tekinthettük meg.

A múzeumba érkezve kis csapatunkkal meglepődve tapasztaltuk: rengeteg érdeklődő jött el a megnyitóra, alig tudtunk átjutni a tömegen, hogy a folyosó másik végén egy kis szabad helyet találjunk. Látogatásunk egyik célja az volt, hogy megmutassuk az illetékeseknek, igenis szüksége vagy Nagykanizsának múzeumra. Életkortól függetlenül nagyon sokan kíváncsiak voltak a tárlat minden egyes darabjára. A megnyitón hallgattunk pár szót magáról a múzeumról, aztán újabb érdekes ismeretek következtek.

A XIX. században sajnos felgyorsult a divat világa és az embereket kevésbé foglalkoztatták már a gyönyörű ruhaköltemények és kiegészítők, ezzel a viselet értéke is csökkent. Ezt a fajta közönyt azzal próbálták megváltoztatni, hogy divatlapokat hoztak létre, ezek színes mellékleteinek köszönhetően barátkozhattak a hölgyek a legújabb trendekkel.


Az érdeklődőkön végigpillantva azt láttuk, hogy az idősebb korosztályt nagyon magával ragadták a bemutatót tartó fiatal lányok saját kezűleg készített csodálatos ruhái és hajkoronáik. Valószínűnek tartom, hogy azért tudtak sokkal jobban elmélyülni ebben az élményben, mivel nagyszüleik, esetleg szüleik ennek a korszaknak megfelelően öltözködtek. Minket, fiatalokat pedig azért ejtett ámulatba a kiállításon látható selymek és bársonyok látványa, mert számunkra ezek a dolgok új ismereteket adnak. Minden lelkes érdeklődőnek ajánlom a tárlatot, mivel érdekes, magával ragadó élményt nyújthat minden korosztály és nem számára.

Teleki Kinga Dr. Mező-tagintézmény

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!