Sárhida

2017.05.08. 18:20

Harmonikaszó a templomban

A hagyományos orgonaszó helyett múlt pénteken a falu templomában klasszikus műveket megszólaltató harmonikák játszották a főszerepet.

Mázsa Ferenc

- Szász Szabolcs marosvásárhelyi születésű, de Budapesten élő, Zeneakadémiát végzett fiatal harmonikaművész - kezdte a fellépők bemutatását Gáspár Lászlóné, a koncertnek helyet adó templom sekrestyése. - Aktív muzsikusként sokszínű zenei tevékenységet folytat: fellép, tanít, dalokat ír, színházi produkciókban működik közre. Kedd esti partnere a tanítványa, Novák Attila, aki Kilimánból, Zala megyéből érkezett, és jelenleg a budapesti Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója.

A két fiatalember tavaly ősszel döntött úgy, hogy harmonika duót hoz létre, melynek klasszikus zenei műsorát mutatták be a szép számú érdeklődő közönség előtt ezen az esten a sárhidai templomban. Ez a koncert egy közel fél évtizedes közös munka eredménye és kiváló példája annak, hogy a hagyományos tanár-diák viszonyból hogyan születhet barátság, a fáradtságos műhelymunkából pedig színpadképes produkció.

A két művész, Novák Attila (balról) és Szász Szabolcs éppen Vivaldi Négy évszak című művéből ad elő részletet Fotó: a szerző

- A szólóprodukciókon kívül a két művész zenéje nemcsak a kamaradarabokban, hanem a játékstílusban, az egyformán igényes előadásmódban is találkozik a színpadon - méltatta a hely hangulatához nagyon is illő koncertet Lakatos Ferencné, a település kulturális programszervezője.

A műsorban Bach, Vivaldi, Haydn ismertebb szerzeményei mellett elhangzottak Bartók, Ligeti, Piazzolla és egyéb 20. századi, valamint kortárs szerzők művei, továbbá a két zenész saját feldolgozásai is szerepeltek a kínálatban.

Címkék#Sárhida

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!