Rendőrségi

2011.07.21. 14:08

Adócsalás - 125 millióval tartozik az adóhatóságnak egy zalai cég

Összesen 125 millió forint adó megfizetését mulasztotta el a gyanú szerint egy élő szarvasmarhák kereskedelmével foglalkozó zalai társaság, amelynek a beszállítói ellen is vizsgálat indult - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága csütörtökön.

MTI


A NAV Zala Megyei Adóigazgatósága ellenőreinek a figyelmét az keltette fel, hogy a társaság áfa-visszaigénylése jelentősen növekedett, 2009-ben alig 2 milliót, 2010-ben viszont már 285 millió forintot igényeltek vissza. A cég fő tevékenységként élő szarvasmarhákat értékesített külföldre, az Európai Unión belüli országokba, valamint Izraelbe és Törökországba.
   
Az adóellenőrök a zalai állat-egészségügyi hatósággal együttműködve, a szarvasmarhák egyedi azonosítói alapján derítették ki, hogy a társaság nem létező vagy megsemmisültnek jelentett, továbbá a korábbi években exportált állományhoz tartozó jelzőszámokat használt fel. A külföldi értékesítések során vágóhídon levágott állatok azonosítói is szerepeltek az exportként feltüntetett szállítmány papírjain.
   
A revízió összességében 125 millió forintos megfizetendő adóhiányt tárt fel. A NAV regionális adó-főigazgatósága az adóelkerülés miatt büntetőfeljelentést tett a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Bűnügyi Igazgatóságánál.
   
Kapcsolódó vizsgálatként a legnagyobb beszállító társaságokat is ellenőrzés alá vonták, mivel kiderült, hogy azok jelentős forgalmat bonyolítottak le, holott a revízió megkezdése előtt "nullás" áfabevallásokat nyújtottak be.


Egy hete egy másik zalai céget  áfacsalással vádoltak.  A közel ötszázmillió forint összegű áfa-csalás elkövetőjét és társait vette őrizetbeőrizetbe is vették. A vád szerint egy zalaegerszegi férfi és bűntársai 2006. és 2010. között különböző gazdasági társaságok vezetőjeként, illetve azok nevében, tényleges gazdasági események nélkül, fiktív számlákat állítottak ki. Ezzel bűnsegédként közreműködtek abban, hogy az ország különböző pontjain működő, mintegy 60 számlabefogadó jogosulatlanul csökkentse fizetendő általános forgalmi adóját.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!