Rendőrségi

2014.03.06. 11:22

Festmények és ikonok kerültek elő Letenyén

Nem volt engedélye a kulturális javak körébe tartozó alkotások külföldre viteléhez egy magyar nőnek és két szerb férfinak.

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya vádemelési javaslattal zárta le azt a nyomozást, amelyet kulturális javakkal visszaélés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja miatt rendeltek el.

A gyanú szerint egy 52 éves magyar nő, valamint egy 42 és egy 45 éves szerb férfi 2013. május 24-én 22 órakor Letenyén, az M70-es autóúton szerb honosságú Opel típusú személyautóval közlekedett Szlovénia irányába, amikor a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, Zala Megyei Vám- és Pénzügyőri Igazgatóság járőrei megállították és ellenőrizték őket. A jármű átvizsgálásakor négy festmény, egy aranyozott festménykeret, valamint huszonhárom ikon került elő.

Fotó: ZMRFK

A nagykanizsai rendőrök a nyomozás során szakértők bevonásával megállapították, hogy a feltalált tárgyak a vonatkozó jogszabály értelmében a kulturális javak körébe tartoznak, így az országból való kivitelük engedélyköteles, azonban azzal az autóban ülők nem rendelkeztek.

A nagykanizsai nyomozók a nőt és két társát gyanúsítottként hallgatták ki, akik a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését nem ismerték el. A nő azt mondta a rendőrőröknek, hogy a festményeket a férjével együtt vásárolták, így azok a saját tulajdonuk, az ikonokkal kapcsolatban pedig azt mondta, hogy egy szlovén régiségkereskedő kérésére hozta Magyarországra restaurálásra, azonban hazánkban sokba került volna a felújítás, ezért akarta visszavinni Szlovéniába.

A két férfi pedig annyit mondott, hogy a nővel rokoni kapcsolatban állnak, aki megkérte őket, hogy vigyék ki Szlovéniába és csak sofőrként segítettek neki.

A Nagykanizsai Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya az 52 éves B. E. magyar nő, valamint a 45 éves K. A. és a 42 éves R. D. szerb férfiak ellen kulturális javakkal visszaélés bűntett kísérletének megalapozott gyanúja az ügyben keletkezett iratokat vádemelési javaslattal megküldte a Nagykanizsai Járási Ügyészségnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!