Rendőrségi

2012.05.02. 15:41

Megkezdődött a ''halálbrigád'' büntetőpere

A vádirat ismertetésével, az elsőrendű vádlott Varga Sándor vallomásának felolvasásával, illetve pszichológus szakértők véleményének bemutatásával szerdán megkezdődött a "halálbrigád" néven elhíresült csoport büntetőpere a Budapest Környéki Törvényszéken.

MTI

A Varga Sándor és hét társa által 2008 és 2010 között Magyarországon elkövetett rablás- és gyilkosságsorozat elsőrendű vádlottját és négy társát az ügyészség előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen elkövetett emberöléssel és egyéb bűncselekményekkel vádolja.

A Surdy Miklós tanácselnök vezette tárgyalás első napján Varga Sándor tolmács közreműködését kérte, amelynek a bíróság eleget tett. A tárgyalás szüneteiben amúgy magyarul kommunikáló Varga kijelentette, hogy ő "román anyanyelvű", ezért kifogásolta, hogy az iratokat nem kapta meg anyanyelvén, továbbá ismételten elfogultsági kifogást jelentett be az ügyésszel (Kóder Zsolt) kapcsolatban. (A kifogásokat tudomásul véve a bíró a tárgyalás elhalasztását nem látta indokoltnak.)

A vád ismertetését követően Varga Sándor közölte: a vádat megértette, a vádirattal kapcsolatban pedig ismét hangsúlyozta: azt nem kapta meg anyanyelvén. Arra a bírói kérdésre, hogy elismeri-e bűnösségét, úgy válaszolt, semmit nem kíván mondani, mert a rendőrségi kihallgatásokon nem volt jelen tolmács, továbbá azon vallomásait, amelyek tolmács nélkül zajlottak, visszavonja. Az ügy elsőrendű vádlottja a bíróságon nem kívánt vallomást tenni.

A pszichológus szakértői vélemények szerint Varga Sándort az együttérzés és a bűntudat hiánya és a felszínes érzelmek jellemzik, aki gátlástalanul hazudik. Indulatosságra és agresszivitásra hajlamos, domináns személyiség, tettei elkövetésekor a hideg számítás volt a meghatározó.

A vádirat szerint a 2003 óta Magyarországon élő román állampolgárságú 30 éves Varga Sándor és 25 éves élettársa, Turi Emese a korábbi, 2007-es romániai fegyveres rablások és pénzváltók elleni támadásokat követően Magyarországra tették át "működési területüket". 2008 decemberében Tökölön egy ékszerüzletet raboltak ki, a támadásba a 24 éves negyedrendű vádlottat, Simon Attilát is bevonták. Az ékszerboltból mintegy 35 millió forint értékű zsákmánnyal, valamint az eladó kézitáskájával távoztak. A megszerzett készpénzt elosztották egymás között, az ékszereket debreceni és budapesti zálogházakban értékesítették.

2009 áprilisában a Komárom-Esztergom megyei Ácson lévő ékszerbolt eladóját támadták meg, fegyverrel megfenyegették, bántalmazták, majd több mint 13 millió forinttal elmenekültek. Az akcióba bevont ötödrendű vádlott, az 51 éves Rácz László feladata az volt, hogy autójával takarja el a közeli bankfiók biztonsági kamerájának látóterét.

2009 nyarán Százhalombattán már nem csupán bántalmazták, hanem meg is gyilkolták annak az ékszerüzletnek a tulajdonosát, akinél többször értékesítettek rablásaikból származó ékszereket. Az üzletből 24 millió forint értékű arany ékszert vittek el. A gyilkosságot megelőző napon Monor közelében, egy erdős területen agyonlőtték az ékszerboltos bérlőjét; a kivégzés helyén lévő gödröt már korábban kiásták. A bűncselekménybe bevonták Korlát Richárd 22 éves harmadrendű vádlottat is, a rablott holmit egy orgazdának, az ügyben nyolcadrendű vádlottként szereplő 58 éves Góman Gusztávnak adták el.

A bűncselekmény-sorozat következő helyszíne a dunaharaszti Las Vegas kaszinó volt, 2010 februárjában 1,3 millió forintot raboltak, az év májusában pedig a negyedrendű vádlott élettársának édesapjához hatoltak be Taksonyban, ahol csak egy laptopra sikerült szert tenniük.

Következő áldozatuk egy, az Ázsia Centerben dolgozó vietnámi házaspár volt, sírjukat előre megásták Ócsa külterületén. Varga Sándor szerint ugyanis a házaspárt attól függetlenül meg kellett ölni, hogy mekkora pénzösszeget találnak náluk. A hazafelé tartó házaspárt 2010. május 18-án este támadták meg, az áldozatok hiába könyörögtek, hiába mondták, hogy a pénzt a boltban hagyták, az elkövetők az ócsai gödörhöz hurcolták, majd fejbe lőtték őket; a bűncselekmény során áldozataiktól 120 ezer forintot zsákmányoltak.    

A tárgyalás csütörtökön az elsőrendű vádlott kihallgatásával folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!