Rendőrségi

2012.02.06. 18:03

Bognár Szörp-botrány: A volt ügyvezető elsikkasztotta a gépsort?

Három évvel ezelőtt nagy port vert fel a pölöskei Bognár Szörp Kft. csődje. A 2009 februárjában történtek folytatásaként hét az egerszegi törvényszéken, megkezdődött a volt ügyvezető, Bognár Kálmán (57) büntetőperének tárgyalása.

Arany Gábor

 A  pölöskei szörpüzem volt tulajdonosát, ügyvezetőjét különösen nagy értékre elkövetett sikkasztás és magánokirat-hamisítás miatt javasolja felelősségre vonni az ügyészség. A vádirat megállapítása szerint a Bognár Szörp Kft. által lízingelt nagy értékű gépsort az ügyvezető annak ellenére adta tovább bérbe, hogy arra nem volt joga.  Az előzményekhez tartozik, hogy a gyártáshoz szükséges gépsort 2008 májusától lízingelte a Bognár Szörp.

Az 520 ezer euró értékű palackozó-töltő gépsorra adásvételi szerződést is kötöttek azzal, hogy a berendezés tulajdonjoga mindaddig a lízingbe-adónál marad, amíg a kft. minden fizetési kötelezettségének eleget nem tesz. Az eszköz tehát nem terhelhető meg, nem adható bérbe másnak a lízingbeadó írásbeli engedélye nélkül.

 Ennek ellenére 2009. február 27-én a Bognár Szörp 5 évre bérleti szerződést kötött a Janicsek Kft.-vel,  és ebbe belefoglalták az említett gépsort is.  Azt a berendezést, amelyet ekkor már vissza kellett volna szolgáltatni, miután a díjfizetéssel elmaradt a Bognár Szörp. A cég finanszírozása ugyanis lehetetlenné vált, mert a CIB bank január 30-án felmondta hitelüket, egy összegű visszafizetést kért és azonnali inkasszót nyújtott be számláikra. E fejlemény hatására más pénzintézet sem volt hajlandó hitelt nyújtani a cégnek.

- Részben bűnös vagyok -  fogalmazott Bognár Kálmán a felelősségét firtató kérdésre dr. Aradi Krisztina bírónak.   - Abban a helyzetben kapkodtam, hibát hibára halmoztam, olyanokra hallgattam, akikre nem kellett volna. Megbíztam bennük, amit elém tettek, azt aláírtam  mondta.

 Ezzel magyarázta, hogy a Janicsek Kft.-vel kötött szerződésbe az is belekerült, hogy a Bognár Szörp Kft. a kizárólagos tulajdonában lévő ingatlanokat, eszközöket adja bérbe  és azokat a Janicsek Kft. más részére tovább is adhatja bérbe, használatba.  Ezek után a lízingbe adó cég  nem tudta elvinni a könyv szerint 142 millió forint értéken nyilvántartott eszközeit, mert a pölöskei telepre nem engedték be megbízottait a bérlő kft. emberei.
   
- Már én is csak biztonsági őr kíséretében mehettem be. Azért egyeztem bele az öt évre szóló ingyenes bérbeadásba, hogy megmentsem a céget, a piacot, a munkahelyeket. Reméltem, hogy a bérlő megegyezik a lízingcéggel is, és a termelés folytatódhat tovább. Ráadásul bohócot csináltak belőlem, március elejéig bujkálnom kellett, mert azt mondták, hogy veszélyben vagyok, fenyegetnek. Persze ebből nem volt igaz semmi, de akkor ezt nem tudtam. Ilyen állapotban rossz döntéseket hoztam. Nem lett volna szabad a cégem székhelyét Kecskemétre áttenni és belemenni ebbe a szerződésbe. A Bognár Szörp forgalma az utolsó évben, 2008-ban 4,6 milliárd forint volt, 600 milliós exporttal, és ezt az egészet csőd után 50 millióért szerezték meg...


 A tárgyalást áprilisra elnapolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!