Rendőrségi

2012.01.26. 19:30

Elsikkasztotta a gondnokolt pénzét és meg sem próbálta leplezni a hiányt

Elsikkasztotta a gondnokoltak pénzét a keszthelyi gyámhivatalnál megbízási szerződéssel dolgozó egyik hivatásos gondnok. A vizsgálat már megkezdődött, de még nem tudni, mekkora kárt okozott az asszony.

Arany Gábor


Az esetről kapott első hírek alapján a részletekről érdeklődtünk a polgármesteri hivatal munkáját irányító jegyzőtől, de nem kaptunk érdemi felvilágosítást. Dr. Markó Péter kérdésünkre úgy reagált, a lap jobban ismeri  az ügyet, mint ő, a vizsgálat megkezdődött, bővebb tájékoztatást nem tud adni, rendőrségi feljelentésről nincs információja.
 
Az eset híre eljutott a megyei kormányhivatal szociális és gyámhivatalához is, ezért dr. Egyed Pétertől kértünk felvilágosítást.
 
- A hiányra az egyik gondnokolt költözése kapcsán derült fény, mert  ügyét a zalaszentgróti gyámhivatal vette át és a gondnok végszámadásának ellenőrzésekor közel egymillió forintos hiányt találtak  kezdte a hivatalvezető.  Elszámoltatták hivatásos gondnokát, aki elismerte,  a rábízott személy pénzéhez hozzányúlt. Ráadásul további tíz gondnokolt esetében is felmerült a visszaélés gyanúja, mindez  az elmúlt héten történt  - magyarázta.

 Dr. Egyed Péter információi szerint a hivatásos gondnok meg sem próbálta bizonylatokkal, vagy más módon leplezni a 2009 óta keletkezett hiányt, ám a lebukástól mégsem tartott, mert állítása szerint összejátszott a munkáját felügyelő, a beszámolókat ellenőrző gyámhivatali ügyintézővel, s ennek fejében feleztek a pénzen.
 
Természetesen ezen állítás valóságtartalmát és az egész ügyet már vizsgálják, szükség esetén büntetőeljárást kezdeményeznek.

Hasonló eset tavaly Zalaegerszegen pattant ki, a sikkasztó hivatásos gondok hamarosan bíróság elé áll.

 Az eset mindenképpen téma lesz a gyámhivatali vezetők február eleji értekezletén, közölte dr. Egyed Péter. A történtek rávilágítnak azokra a problémákra, amelyek a hivatásos gondnoki munkát jellemzik.

 Az utóbbi időben ugyanis érzékelhető tendencia, hogy a gondnokság alá helyezettek hozzátartozói nem vállalják a gondnoki teendőket, vagy kérik a felmentésüket, mert nem tudnak eleget tenni a megbízatásnak. A törvény alapján, ha a cselekvőképességet érintő gondnokság alatt álló személynek nincs olyan hozzátartozója, aki a gondnokság viselésére alkalmas, hivatásos gondnokot kell kirendelni.
 
- Megyénkben jelenleg huszonketten látnak el ilyen feladatot, általában havi pár tízezer forintos díjazásért, a polgármesteri hivatalokkal kötött megbízási szerződés alapján. Ők közel 800 gondokolt törvényes képviseletét látják el, és kezelik a vagyonukat. A vonatkozó jogszabályok szerint harmincnál több gondnokolt nem juthatna egy hivatásos gondnokra sem. Ráadásul a jogszabály-változtatási koncepció és a szakma véleménye szerint ezt a létszámot húsz főben kellene maximálni azzal, hogy a hivatásos gondnokok és a rájuk bízott személyek nyilvántartása a bírósághoz kerülne a létszámkorlát hatékony betartása érdekében. Emellett érdemes megfontolni azt is, hogy a rendszeres számadás időszakát, különösen hivatásos gondnok tevékenységével kapcsolatban, legfeljebb fél évben kellene megállapítani. No és a hivatásos gondnokok kiválasztását is meg kell változtatni, lényegesen szigorítani a feltételeken  - mondta végezetül dr. Egyed Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!