Rendőrségi

2011.12.16. 07:04

Emberölési kísérlet: vita után hasba szúrta szomszédját

Négy év börtönre ítélte a megyei bíróság csütörtökön azt a férfit, aki hét év után újra megszúrta szomszédját.A barlahidai Horváth Ferencet emberölés kísérlete miatt marasztalta el a megyei bíróság dr. Gergye Tamás vezette büntetőtanácsa.

Arany Gábor

Az 56 éves férfi Horváth Ferenc 2010. október 15-én késő délután busszal érkezett Barlahidára, majd a jármű távozása után nem haza indult, hanem a háza kapujában álló szomszédja felé vette lépteit. Szóváltást provokált vele, régebbi sérelmeit hánytorgatta fel neki.

Horváth Ferenc hirtelen mozdulattal zsebéből összecsukható kést vett elő, kinyitotta és szúrt. Bár a szomszéd ijedtében hátrébb lépett egyet, a feléje lendülő kéz elől nem tudott kitérni, így a penge a hasába fúródott. A vitára közben kijött a házból a megtámadott férfi felesége és fia. Utóbbi védekezésül baltáért sietett a fészerbe, de használni már nem kellett, mert Horváth Ferenc ezek után haza indult. Onnan ismerőséhez ment és azt adta elő, hogy hárman rátámadtak, ő csak védekezett, majd hívta a rendőrséget ugyanezzel a történettel. A kés nem került elő.

A mentővel kórházba szállított megszúrt férfi sérülése közvetett életveszélyt eredményezett, ami miatt azonnal megoperálták. Sérült a hasfala, a szúrás megnyitotta a hasüreget, elérte a gyomor falát. A támadó ellen emberölés kísérlete miatt emelt vádat az ügyészség, mert az újabb szakértői vélemények szerint elmeállapota nem gátolta tette következményeinek felismerésében, bár súlyos fokban korlátozta. Horváth Ferenc ugyanis nyolc évvel ezelőtt vasvillával szúrta meg ugyanezt a szomszédját. Akkor elkerülte a büntetést, mert a súlyos testi sértés miatt indult eljárást büntethetőséget kizáró ok miatt megszüntették, tekintettel elmebéli állapotára. Mivel a kényszergyógykezelés feltételei nem álltak fent, a kórházi gondozáson átesett és gyógyszereket szedő Horváth Ferencet szabad mozgásában nem akadályozta semmi. Bár állapota súlyos fokban korlátozza, hogy tettei következményeit felismerje, ám képes rá, ezért büntethető.

Az ítélet nem jogerős. Az ügyész tudomásul vette, míg vádlott és védője fellebbezett felmentés, illetve enyhítés érdekében. A férfit a tárgyalóból a büntetés-végrehajtási intézetbe kísérték, mert a bíróság elrendelte előzetes fogva tartását. 



Kapcsolódó cikkünk:
Emberölés kísérlete - Vasvillával szúrt és kést döfött a szomszédjába

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!