Rendőrségi

2011.07.08. 17:12

Rendőröknek adták ki magukat

Megfelelő rendőri intézkedéssel elkerülhető lett volna a bűncselekmény, állapította meg a másodfokon eljáró bírói tanács elnöke. Ez pénteken hangzott el, amikor dr. Rupa Melinda indokolta a Fülöp Kálmánra és fiára, Márkra kiszabott elsőfokú ítélet helybenhagyását.

Arany Gábor

Lapunkban is beszámoltunk az esetről, hogy magát rendőrnek kiadó férfi és fiatal társa állította meg 2009. november 16-án kora délután a Pókaszepetk határában a Sárvárra tartó autóbuszt. 

Leszállítottak róla egy fiút és magukkal vitték. Mint kiderült, nem rendőrök intézkedtek, hanem pár perccel korábbi sérelemért vett elégtételt Fülöp Márk (30) és az édesapja, Fülöp Kálmán (55).
Az események az egerszegi buszállomáson vették kezdetüket, amikor egy türjei fiú  szóváltásba keveredett a fiatalkorú L. Tiborral, aki tolakodott. A vita a buszon is folytatódott és L. Tibor pofon vágta ellenfelét. A fiú a buszvezető segítségét kérte, ő  kérdőre vonta L. Tibort, aki elismerte a pofont. Ez után a forgalmi irodából a sofőr hívta a 107-est. Az ügyeletes tiszt közölte vele: a sértett készíttessen orvosi látleletet és tegyen feljelentést. Ezek után a busz útjára indult a megpofozott fiú nélkül, aki felhívta édesapját, beszámolt az esetről, majd a kórházba ment.

Fülöp Kálmán ekkor Márkkal autóba szállt és a busz elé hajtott, Pókaszepetknél látta meg, jelzett neki és úgy állt meg előtte, hogy ne is mehessen tovább. Rendőrként léptek fel, a buszról a derekán fegyvertokot viselő Márk kísérte le L. Tibort, majd autójukba ültették. Egerszegre hajtottak, a kórháznál felvették a pofon ütött fiatalt. Fülöp Kálmán telefonált, majd közölte, a keszthelyi kapitányságra mennek és Zalaszentgrót felé vették az irányt. Kemendollár után azonban félreálltak az autóval egy mellékúton, L. Tibort kiszállították és megpofozták, felelősségre vonták a buszon történtek miatt. Újra elindultak, majd Zalabérnél a benzinkútnál tették ki, s gyalog indulhatott Türje felé.

Fülöp Kálmánt és Márkot személyi szabadság megsértése, valamint testi sértés miatt a városi bíróság első fokon 1-1 év, végrehajtásában 3 esztendőre felfüggesztett börtönre ítélte. A vádlottak enyhítésért, illetve a próbaidő csökkentéséért fellebbeztek. Kérelmüket a megyei bíróság elutasította. Mint az indoklásban elhangzott, tettüket útonálló módon követték el, ráadásul rendőrnek adták ki magukat, ami alkalmas arra is, hogy a bizalmat megingassa a hatóságokban. Emellett a vádlottak nem mutattak megbánást. A büntetés egyébként enyhének tekinthető, hiszen az ilyen esetben kiszabható szabadságvesztés maximuma meghaladja a hét évet

A tanács elnöke kihangsúlyozta, ha a buszállomáson történt pofozkodás bejelentésekor az ügyeletes rendőr helyesen intézkedik, tehát nem a magánvádas eljárásra hívja fel a sértett figyelmét  vetessen orvosi látleletet és utána tegyen feljelentést , hanem járőrt küld ki, és a garázdaság miatt eljárást kezdeményez L. Tibor ellen, akkor erre a bűncselekményre nem kerül sor. E mulasztás miatt a bíróság feljegyzést küld a rendőrkapitányságnak.

Az ebben az ügyben sértettnek minősülő fiatalkorú L. Tibort a pofozkodásért garázdaságban találták bűnösnek. Ezért és egyéb bűncselekmények miatt már elítélték.



Kapcsolódó cikkeink: 

Civil ruhás rendőrök verték meg a roma fiút? 

Polgárőr szállította le a buszról a roma fiút 

Azt mondta, nem bántották Lakatost

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!