Rendőrségi

2011.04.06. 14:19

UD Zrt.-ügy: Hat embert felmentettek

Bűncselekmény hiányában felmentett a Fővárosi Bíróság szerdán, nem jogerősen hat embert, akiket jogellenes adatlekérés miatt egy az UD Zrt.-hez köthető ügyben hivatali visszaéléssel vádolt meg az ügyészség.

MTI

 A vád szerint a vádlottak arra kérték meg az UD Zrt. egyik vezetőjét, hogy szerezzen adatokat egy bizonyos cégben dolgozók vagyoni viszonyairól, előéletéről. A kért adatokat az UD Zrt. több ember közvetítésével, egy aktív rendőrtiszttől és egy adóhivatali dolgozótól, azok munkahelyének adatbázisaiból jogellenesen meg is szerezte.
   
A vádlottak az eljárás során tagadták bűnösségüket, a szerdai tárgyaláson a védők felmentést kértek.
   
Futó Barnabás ügyvéd, az UD Zrt. vezetőjének védője perbeszédében egyebek mellett azzal érvelt: hiányzik a cselekmények jogellenes célzata, és az sem bizonyított, hogy egyáltalán ügyfele kérte, illetve kapta volna meg az inkriminált adatokat.
   
A Fővárosi Bíróság első fokú ítéletének szóbeli indoklása szerint az ügyben hiányzik a jogellenes előny, illetve hátrány okozásának a hivatali visszaélés megállapításához nélkülözhetetlen célzata, így pedig a bűncselekmény elkövetése sem állapítható meg.
   
Az ügyészség fellebbezett az első fokú döntés ellen, amely így nem emelkedhetett jogerőre, a büntetőper várhatóan a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik majd másodfokon.
   
A büntetőper előzménye, hogy 2008 szeptemberében az UD Zrt.-ügy kipattanásakor házkutatást tartottak a biztonsági cégnél, és akkor kerültek a hatóságok birtokába bűncselekményre utaló adatok, melyek miatt ezt a büntetőeljárást megindították.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!