Rendőrségi

2011.03.10. 14:56

Környezetkárosítás: eljárás 50 vádlott ellen

Környezetkárosítás bűntette és más bűncselekmények miatt ötven ember ellen folyik per a Kiskunhalasi Városi Bíróságon, mert a vádlottak mintegy 120 hektár erdő engedély nélküli tarra vágásával, összesen 204 millió forint összegű eszmei kárt okoztak.

MTI

A 2010 májusában kezdődött per csütörtöki napján tanúkat hallgatott meg a bíróság Kiskunhalason, a tiszti klubba kihelyezett tárgyalásán.

A Kiskunhalasi Városi Ügyészség emelt vádat egy fakitermeléssel foglalkozó "családi vállalkozás", valamint az általuk foglalkoztatott emberek ellen.    
   
A vádirat szerint 2005-ben és 2006-ban a "családi vállalkozás" vezetői eladásra meghirdetett erdőrészletek megvételéről állapodtak meg a tulajdonosokkal, de azokat nem a saját nevükre, hanem mások nevére vásárolták meg. A "vevők" általában rossz anyagi körülmények között élő személyek voltak, akik az ügyletért pénzt kaptak. Természetesen nem a telekkönyvbe bejegyzett új "tulajdonosok" rendelkeztek az erdőterületekkel, hanem a vételárat a vásárláshoz biztosító vádlottak.
   
A családi vállalkozás vezetői nem tájékoztatták az eladót és a okiratot szerkesztő ügyvédet arról, hogy az erdőrésszel valójában nem az okiratban megnevezett vevő rendelkezik.
   
A megvásárolt erdőterületeket ezután engedély nélkül tarra vágták. Az erdészeti hatóságok az ellenőrzések alkalmával észlelték az erdőrészek tarvágását, ezért területenként több millió forintos bírságot szabtak ki, amit a telekkönyv szerinti tulajdonosok nem tudtak kifizetni.
   
Az igazságügyi ökológus szakértői véleménye szerint a tarra vágott területen gyomnövények szaporodtak el, "gaztenger" alakult ki. A kivágással természetkárosítást okoztak.
   
Az első-, másod-, harmad-, negyed- és hatodrendű vádlottak irányításával megközelítőleg 119,1 hektár erdő károsodott. A vádlottak Fülöpjakab körzetében 20,6 millió forint, Kiskunhalas körzetében 36,3 millió forint, Zsana körzetében 45,2 millió forint, Balotaszállás körzetében 16,1 millió forint, Szentkirály körzetében 1,5 millió forint, Csólyospálos körzetében 12 millió forint, Imrehegy körzetében 34,2 millió forint, Pusztamérges körzetében 33,2 millió forint, valamint Csongrád körzetében 4,7 millió forint, összesen 204 millió forint eszmei kárt okoztak. A hektárankénti kár eszmei értéke 1,7 millió forint.
   
A vádirat szerint a vádlottak cselekményeikkel károsították az erdőt, mint az élővilág részét, s ezzel megszegték a környezet védelmének általános szabályairól szóló, a környezeti elemek és az élővilág védelméről, valamint az erdőről és az erdő védelméről, a fakitermelésről és a tarvágásról rendelkező jogszabályokat.
   
Az erdőterületek kivágásakor az első- és a másodrendű vádlott, valamint a rokonsághoz tartozó harmad- és a negyedrendű vádlottak az ingatlanok megtekintésében, a szerződések megkötésében, majd a kivágáshoz szükséges eszközök biztosításában, a munkabér kifizetésében, illetve a kitermelt fa folyamatos elszállításának megszervezésében vettek részt.
   
Sallay Sándor tanácsvezető bíró a csütörtöki tárgyalási napon tanúkat hallgatott ki. A bizonyítási eljárásban a szakértők kihallgatását március végére tervezi a bíróság.
   
Az elsőfokú ítéletet várhatóan az év vége felé hozhatják meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!