Rendőrségi

2010.11.02. 18:40

Hétfőn adták postára az összes athéni levélbombát (frissítve, fotóval)

Mind a kilenc, Athénban felfedezett levélbombát hétfőn adták postára a görög fővárosban, és a hatóságok gyanúja szerint ugyanaz a csoport áll valamennyi robbanó csomag hátterében - közölte egy rendőrségi forrás.

MTI

A kedden felrobbant, illetve hatástalanított öt levélbombát valószínűleg annak a két görög fiatalembernek a cinkosai adták postára, akiket hétfőn vettek őrizetbe az első négy bomba elkészítésének gyanújával. Az egyik őrizetbe vett férfit körözte a rendőrség egy szélsőséges anarchista csoporthoz fűződő kapcsolatai miatt.
   
Tanasszisz Kokkalakisz rendőrségi szóvivő hivatalosan csak a chilei nagykövetségre küldött csomagról erősítette meg, hogy azt hétfőn adták fel. A másik négy - a svájci, az orosz, a bolgár és a német nagykövetségnek címzett - küldemény feladásának körülményeit még vizsgálják - közölte. Hozzátette, nagyon valószínű, hogy az egész egyetlen anarchista görög szervezet műve volt, de több nyomot is vizsgálnak. 


A szóvivő elmondta, hogy az őrizetbe került két férfi mindeddig nem volt hajlandó használható információkat elárulni a nyomozóknak. Kokkalakisz szerint egyelőre nagyon nehéz átlátni, hogy az elkövetők milyen logika szerint választották ki célpontjaikat.
   
Hétfőn Mexikó, Hollandia és Belgium athéni nagykövetségének címeztek levélbombákat, illetve egy negyedik csomagot Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnökhöz akartak eljuttatni.



Korábban írtuk:
Öt levélbomba robbant Athénban

Öt levélbomba robbant a görög fővárosban kedden. Három csomagot a rendőrség tűzszerészei robbantottak fel, két robbanószerkezet pedig magától lépett működésbe. A kisebb detonációk sérüléseket nem okoztak. A robbanásokkal egyidejűleg két rendőrre is rálőttek Athén külvárosában.
   
Az első robbanás kedd délelőtt történt Svájc athéni nagykövetségén, a görög főváros központjában - közölte a rendőrség. A  nagykövetség személyzete hajította az épület udvarára a gyanús csomagot, amely ott felrobbant. Egy embert már le is tartóztattak az esettel összefüggésben.
Szinte ezzel egy időben Athén egyik külvárosában rálőttek két járőröző rendőrre, de egyikük sem sebesült meg - adta hírül a rendőrség.
   
Az athéni bolgár nagykövetség is riasztotta kedden a rendőrséget, mert gyanús csomagot találtak. A környező utcákat lezárták. A bolgár külügyminisztérium szóvivője elmondta, a nagykövetség munkatársai azért lettek figyelmesek a levélre, mert a fémdetektor jelzett, amikor megvizsgálták. A küldeményt a nagykövetség épülete előtt a rendőrök felrobbantották.
Kicsivel később a rendőrök egy másik, a chilei nagykövetségnek címzett levelet robbantottak fel a parlament épülete előtt. A küldeményt a kézbesítő futár adta át a rendőrségnek, mivel gyanúsnak találta.
   
A német követségnek küldött levelet már a csomagküldő szolgálat kiszűrte. A rendőrök hatástalanították a szerkezetet.
Az ötödik levélbomba az orosz nagykövetségen robbant fel, mielőtt a rendőrök a helyszínre érkeztek volna.
   
Hétfőn a hatóságoknak sikerült meghiúsítani egy levélbomba-támadássorozatot. A küldeményeket Nicolas Sarkozy francia elnöknek és az athéni mexikói, holland és belga nagykövetnek címezték az elkövetők, valószínűleg helyi szélsőbaloldali anarchisták. Eddig két görög fiatalt tartóztattak le a merényletek kitervelésének gyanújával. A robbanószerkezeteket azután találták meg, hogy az egyik küldemény felrobbant egy csomagküldő szolgálat épületében, könnyebben megsebesítve egy dolgozót.
   
"Ezek a sajnálatos események nem félemlítik meg sem a képviselőket, sem a parlamentet" - mondta a félhivatalos Athens News Agency hírügynökség szerint a parlament elnöke, Filippos Petsalnikos. "Ezek a cselekmények megengedhetetlenek, megvetendőek és elítélendőek" - tette hozzá.



Első beszámolónk:

Athén - Kisebb robbanás történt kedd délelőtt Svájc athéni nagykövetségén, a görög főváros központjában - közölte a rendőrség. Sérültekről nem érkezett jelentés.

Az első vizsgálat eredményei szerint a nagykövetség személyzete hajította az épület udvarára a gyanús csomagot, amely ott felrobbant.
Szinte ezzel egyidejűleg Athén egyik külvárosában rálőttek egy rendőrjárőrre, de a sérülés nem jelentős  - adta hírül ugyanaz a forrás.
Az athéni bolgár nagykövetség is riasztotta kedden a rendőrséget, mert gyanús csomagot találtak. A környező utcákat lezárták, és a csomagot bombaszakértők vizsgálják. 
Hétfőn a hatóságoknak sikerült meghiúsítani egy levélbomba-támadássorozatot. A küldeményeket Nicolas Sarkozy francia elnöknek és az athéni mexikói, holland és belga nagykövetnek címezték az elkövetők, valószínűleg helyi anarchisták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!