Rendőrségi

2010.06.03. 10:57

Pénzbüntetést kaptak, mert Gárda-egyenruhában vettek részt a temetésen

A Lenti Rendőrkapitányság járőrei szabálysértési feljelentést tettek tizenhat személlyel szemben, akik január 4-én a csömödéri temetőben nyilvános rendezvénynek minősülő szertartáson úgy vettek részt, hogy a Magyar Gárda egyenruhájának jellegzetes tulajdonságaival bíró ruhadarabokat viseltek.

zaol.hu


Előzmény

Mint arról korábban beszámoltunk, január elején az Új Magyar Gárda egyenruháját viselő személyeket igazoltattak a rendőrök egy temetést követően Csömödéren. Kiderült: a gárdisták az elhunyt hozzátartozói kérésére vettek részt a szertartáson.
A temetésről eleinte ellentmondó információkat kaptunk. Egyesek szerint összesen talán száz fő lehetett jelen, s ebből 12-15 gárdista, mások 250-300 főre becsülték a megjelentek, s 30-ra a gárdisták számát. A megkérdezett csömödériek többsége szerint a rendőri intézkedésre talán nem lett volna szükség.

- Az elhunyt végakarata volt, hogy vegyünk részt a temetésen  - nyilatkozta januárban az Új Magyar Gárda megyei kapitánya, Szántó Zoltán, aki személyesen ugyan nem vett részt a szertartáson, de hallott a történtekről.  Ez nem egy nyilvános rendezvény volt, hanem egy gyászszertartás, ezért előzetesen sehol nem tettük közzé, s nem is hangoztattuk a jelenlétünket. Megtisztelőnek éreztük, hogy az elhunyt családja megkeresett bennünket.


Szabálysértési eljárás 16 személlyel szemben

A Lenti Rendőrkapitányság, mint elsőfokú szabálysértési hatóság szabálysértési eljárást indított tizenhat személlyel szemben a 218/1999. (XII.28.) Korm. rendelet 10/C.§ (3) bekezdésébe ütköző és a szerint minősülő, feloszlatott társadalmi szervezet tevékenységében való részvétel szabálysértése miatt - tájékoztatta portálunkat a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete június 3-án, csütörtökön.

A feljelentés alapján a Lenti Rendőrkapitányság, mint elsőfokú szabálysértési hatóság az érintettek közül tizenöt személyt negyvenezer forint pénzbírsággal sújtott, míg egy fő fiatalkorú személyt figyelmeztetett. A pénzbírsággal sújtott személyek közül tízen, valamint a figyelmeztetett személy a szabálysértési határozat ellen kifogást nyújtott be.


A Lenti Rendőrkapitányság a figyelmeztetéssel zárult szabálysértési eljárás ellen benyújtott kifogást elutasította. 

A pénzbírsággal zárult szabálysértési eljárások ellen benyújtott kifogások tekintetében a Lenti Városi Bíróság az elsőfokú szabálysértési határozatokat tárgyalás nélkül helyben hagyta. A  bíróság végzése ellen kilencen nyújtottak be tárgyalás tartása iránti kérelmet. 

A Lenti Városi Bíróság tárgyalást követően a kilenc kifogásból eddig nyolc esetben hozott jogerős végzést, egy eset elbírálása még hátravan. A jogerős végzésekben a bíróság a pénzbírság mértékét 20 ezer forint és 24 ezer forint közötti összegekre mérsékelte. 

A jogerős végzésekben a bíróság a tényállás megállapításánál elfogadta az elsőfokú szabálysértési hatóság által az alaphatározatban rögzített lényeges körülményeket és az eljárás alá vont személyek cselekményének jogi minősítésével is egyetértett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!