Receptek

2014.03.03. 15:25

Fánk farsangfarkára

A bagodi Tóth Jenőné, Marika által beküldött receptjét elkészítve igazi farsangi fánk kerülhet az asztalra.

Magyar Hajnalka

Húshagyó kedd jeles nap a kalendáriumban, számos népszokás, hagyomány kötődik hozzá. A név a böjt kezdetére utal, ezen a napon lehet utoljára húst fogyasztani. Aktuális tehát, hogy figyelmesen tanulmányozzuk a bagodi Tóth Jenőné, Marika által beküldött receptet, amelyet elkészítve igazi farsangi fánk kerülhet az asztalra.

A bagodi id. Tóth Jenőné, Marika azt szeretné, hogy a fiataloknak is sikerüljön finom, szalagos fánkot sütniük. Fotó: olvasói kép

Hozzávalók: 1 liter tej, 1 csomag élesztő, 4 tojás sárgája, 1,5 kg tüskeszentpéteri liszt, 10 dkg vaj, 1 kanál cukor, kevés só.

Az élesztőt langyos tejben felfuttatjuk, s a hozzávalókat összedagasztjuk. Miután jól megkelt, 2 cm vastagságúra sodorjuk és kiszaggatjuk. Ismét pihenni hagyjuk a tésztát, majd közepesen forró étolajban kisütjük. Az egyik oldalukat fedő alatt sütjük, majd levesszük a fedőt és megfordítjuk a fánkokat. (A fedőt nem szabad visszatenni.) Ha kész, fahéjas porcukorral meghintjük, baracklekvárral fogyasztjuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!