Receptek

2013.03.18. 15:11

Húsvéti sonkás kalács

Mutatós "napraforgót" ajánl a húsvéti asztalra tanácsadónk, Kőrösi Ferencné, Manyika.

Magyar Hajnalka

Hozzávalók: 50 dkg liszt, 1 tojás, 140 gr joghurt, 3 evőkanál olaj, 1,5 teáskanál só, 1 ek. cukor, kb 1,8 dl langyos víz, 2 dkg élesztő.

A tészta megkenéséhez 1 tojás sárgája, díszítéshez szezámmag, napraforgómag, és egy kevés egész mák.

Töltelékhez: kb 30 dkg sonka, 1 maréknyi reszelt sajt, só, bors, 1 púpozott tk. Erős Pista, vagy más paprika krém, pici mustár, zöldhagyma és annyi tejfölt, hogy kenhető massza legyen. A sonkát és a hagymát nagyon apróra vágjuk fel.

A tésztához valókat dolgozzuk össze, puha tésztát kapjunk. Duplájára kelesztjük. Enyhén lisztezett deszkán átgyúrjuk és 4 cipót dagasztunk. Ebből két "napraforgónk" lesz.

Gusztusos, bőséges vendégváró kalács húsvétra (Fotó: Kőrösi Ferencné)

Az egyik tésztát kb 3 mm vastagra, kör alakra sodorjuk, majd egy sütőpapírral kibélelt gáztepsibe tesszük. Megkenjük a krém felével, majd rátesszük a másik kinyújtott tésztát. Rányomkodjuk és a közepére egy lisztbe mártott nagyobb csészével kör alakot nyomunk, de ne lyukasszuk ki az alját. Ez lesz a napraforgó közepe. Egy pizza vágóval, vagy derelyevágóval felcsíkozzuk a körig, majd minden csíkot tetszés szerint kétszer, háromszor megtekerünk. Kb 30 percig meleg helyen pihentetjük. Tojás sárgájával megkenjük, a közepére rászórjuk a magokat, kicsit rányomjuk, majd előmelegített sütőben 180 fokon pirosra sütjük.

Ugyanígy járunk el a másik két cipóval is. Gusztusos, bőséges vendégváró húsvétra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!