Receptek

2012.04.04. 11:06

Mi kerüljön a húsvéti asztalra? - Sonka sörtésztában, pudingos kalács és tojáslikőr

Ha húsvét, akkor sonka, tojás és persze kalács szerepel az ünnepi menüben. Ezúttal is ezeket a hozzávalókat ajánljuk, csak kicsit másképp. A sonka gyömbéres sörtésztát kap, a kalács pudingos lesz, a tojásból pedig likőr készül.

zaol.hu


Gyömbéres sörtésztában sült sonka

Hozzávalók:

- 40-50 deka főtt füstölt hús
- 2 tojás
- 3 deci sör
-12 deka liszt
- 1-2 deka reszelt gyömbér
- fél liter étolaj
-egy fej saláta

Elkészítése:
A húst 3-4 milliméter vastag szeletekre vágjuk. A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük. A tojások sárgáját, a lisztet és a sört a gyömbérrel összekeverjük. A tojások fehérjét habbá verjük, és beledolgozzuk a masszába. Ebbe a tésztába mártogatjuk a villára szúrt hússzeleteket, majd azokat olajban kisütjük, amíg a bunda szép zsemleszínt kap. Szalvétára szedjük, lecsöpögtetjük, burgonyapürével tálaljuk.

Labda-kalács

Hozzávalók:

Tésztához:
500 g liszt
1 tasak szárított élesztő (lehet normál is, akkor futtassuk fel cukros, langyon tejben)
80 g porcukor
2 tojás + 1 a kenéshez
1 evőkanál só
1 csomag vaniliáscukor
170 ml tej
80 g margarin

Töltelékhez:
egy csomag  tetszés szerinti ízű pudingpor
egy csomag tetszés szerint ízű pudingpor
(Az étcsoki-vanília párosítás az alap, de bátran variálhatók az ízek.)
2×2  dl tej
20-20 g porcukor
Kevés rum, vagy rumaroma – de ez el is hagyható

Elkészítése
A lisztet elkeverjük az élesztővel, majd a többi hozzávalóval, s robotgéppel, vagy kézzel - kinek mi könnyebb simára gyúrjuk,majd letakarva, meleg helyen 20-30 percig kelesztjük. Közben elkészítjük a kétféle pudingot a 20 g cukorral és 2 dl tejjel, s kihűtjük.
Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk kicsit, hosszúkásra formáljuk, majd  8-10 egyenlő méretű darabot vágunk, s ezekből gombócot formálunk. A gombócokat kb. kézméretűre nyújtjuk, úgy, hogy könnyen tölthető és formálható legyen.  A forma közepére kanalazzuk a pudingot - lehet akár vegyesen is - majd gombóccá formáljuk. A gombócokat szorosan egymásmellé tesszük egy sütőpapírral kibélelt tepsire vagy egy nagyobb kor alakú formába.
Mikor készen vegyünk, 10 percig letakarva pihentetjük a tésztát,  miközben előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A tészta tetejét megkenjük tojással, majd 20-30 perc alatt készre sütjük.

 

Tojáslikőr

Hozzávalók:
 - 2,5 dl tej
-2 tojássárgája (csak friss tojásból!)
- 20 dkg cukor
-1 csomag vaniliáscukor 
- 2 dl vodka
-0,5 deci rum vagy egy teáskanál rumaroma

 Elkészítése:
A tejet forraljuk fel, majd hűtsük le. A tojássárgáját verjük robotgéppel habosra, keverjük hozzá a cukrot és a vaniliáscukrot. A kihűlt tejet folyamatos kevergetés mellett öntsük a cukros masszába, majd adjuk hozzá az alkoholt. Keverjük, lehűtjük, s már kívánható is.
Mivel kényes ital, hamar romlik, inkább készítsünk többször kisebb adagot (a fenti mennyiségekből kb. 5 dl likőrt kapunk)  1-1,5  hétig tárolhatjuk, mindig tartsuk hűtőben.

Recept rovatunk itt!

 Receptek a ZH Konyhájában!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!