Púder Nélkül

2015.08.10. 09:31

Jól jön a konyhánkban - Ételek fűszerezéséhez, teák készítéséhez használhatjuk

Ajka - Kun Gyula biogyógynövény-termesztő szerint ezekben a hetekben bőven van mit gyűjtenünk a növények közül.

Tóth B. Zsuzsa

Ami virágzik, azt az illó-olaj-tartalma miatt most gyűjtsük. Például a citromfüvet, az echinacea virágját és levelét - mondja Kun Gyula biogyógynövény-termesztő.

Lehetőleg ne a tűző napon, hanem inkább árnyékban, szellős helyen szárítsuk a növényi részeket, tüllel, régi függönnyel lefedve. A növények illóolaj-tartalma meg- őrzése miatt lényeges, hogy minél gyorsabban száradjanak ki. A körömvirágot például egész nyáron szedhetjük, érdemes is, mert a visszavágások után folyamatosan virágzik. A bazsalikom ilyenkor szintén szedhető már, és szárítható, valamint a tárkony ugyancsak. A borsmentát idén egyszer már le kellett vágni, a szedermentát szintén. Amint pedig egy jó eső jön, érdemes lehet másodvetést csinálni zöldborsóból. Ugyanis, ha jó az időjárás, a rövid tenyész-idejű, mint például a rajnai törpe beérhet.

Ezekben a hetekben dúsan növekvő fűszernövényeinket visszavághatjuk és leveleiket szellős helyen megszáríthatjuk. Fotó: Tóth B. Zsuzsa

A fodros kel, brokkoli, karalábé palántázható, a póréhagymát és a tarlórépát vessük, hiszen nevéhez hűen ilyenkor van itt az idejük. Akárcsak a fekete reteknek, amely a fagyokig bírja a földben. A bimbós kelt pedig ugyancsak palántázhatjuk, remekül áttelel tanácsolja Gyula.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!