Púder Nélkül

2014.03.05. 15:20

A szervezet nagytakarítása

A tavasz beköszöntével minden háziasszony nekilát a nagytakarításnak, de időszerű a szervezetünket, a bőrünket is új formába hozni ilyenkor.

Szabó Judit

A megújuláshoz Béli Mónika kozmetikustól és aromaterapeutától kértünk tanácsokat. Előrebocsátotta: ideális, ha az év bizonyos szakaszaiban csak egy-egy testrészünkre, szervrendszerünkre koncentrálunk. Tavasszal a májat, az epét, az emésztőrendszert kell megtisztítani, s eltüntetni az arcról leterheltségének nyomait, az aknékat, hegeket és foltokat.

– Szépség- és aromaterapeutaként, ismerve a keleti arcdiagnosztikát és segítségül híva a fiziognómiát, nemcsak a bőr és a lelki állapot alapján választom ki az alkalmazott olajokat. Azt is figyelembe veszem, hogy mit üzen az arc – foglalta össze Béli Mónika.

Hozzátette: a máj és az epe diszfunkciója a két szemöldök közötti területre vetül ki. Megjelenhet ez függőleges ráncok formájában, a májban nyák- és zsírlerakódásra utalva, de püffedt is lehet ez a terület, ami túlzásba vitt alkohol-, cukor-, zsír-, vagy gyógyszerfogyasztást mutat. A két szemöldök közötti pattanás elzsírosodott májra vagy túl sok állati fehérje fogyasztására utal. Ha száraz és hámló a bőr, lisztes termékből fogyasztunk sokat, főtt zöldségből pedig keveset, hallottuk a szakembertől.

– Az aromaterápia számos csodálatos növény kivonatát alkalmazza a máj méregtelenítésére. Ajánljuk ilyenkor a rozmaring-verbenon aromavízkúrát hat héten át, valamint egy különleges olajkeveréket külsőleg, melegítve. Fontos kerülni a májat terhelő élelmiszerek, az alkohol, s ha lehet, a gyógyszerek fogyasztását ebben az időszakban. "

Béli Mónika speciális masszázst végez. A testkezeléssel elősegíti a méreganyagok kiürülését. Fotó: Zóka Pál

A tavaszi kozmetikai arc- és testkezelések fő feladata a felhalmozódott szaruréteg eltávolítása. Ez többféle koptató eljárással történhet, a lényeg a hámréteg elvékonyítása, szabadabb utat biztosítva a hatóanyagoknak. Béli Mónika gabonaőrlemény és levendula emulzió keverékével végzi az arcradírozást, aromaterápiás kezelésnél csak természetes anyagokat használ.

A téli időszak kozmetikai problémája a dehidratáltság, vagyis a bőr kiszáradása. Sok hidegen sajtolt növényi olaj alkalmas mélyhidratálásra (olívaolaj, makadámdióolaj, mandulaolaj, búzacsíraolaj), de célszerű kiváló minőségűeket választani. Száraz bőrre kitűnő illóolaj a rózsafa, a geránium, a római kamilla és a balzsamos szuhar. Az olajak használata előtt a bőrt nedvesíteni kell. A legjobb megoldás az aromavizek, vagyis hidrolátumok alkalmazása.

A bőr táplálása, regenerálása az utolsó lépcső. Az illóolajokat kortól és nemtől függően kell kiválasztani. Jó ránctalanító hatást érhetünk el damaszkuszi rózsa illóolajjal, de a pacsuli, a keserűnarancs virága és a sárgarépamag olaja is kiváló eredménnyel kecsegtet. Bőrregeneráló, sejtmegújító hatású a rózsafa, a hofa, a pálmarózsa és a perubalzsam.

Tavasszal sokan igényelnek alakformáló és méregtelenítő testkezeléseket, cellulit kezeléseket. Aromaterápiával a narancsbőr ellen is tehetünk, az alakformáló kezelések ugyanakkor csak akkor lesznek eredményesek, ha kúraszerűen alkalmazzuk azokat, rendszeresen mozgunk és sok vizet iszunk.

– A cellulit kezeléseknél speciális morzsoló, gyúró masszázsfogásokat alkalmazok, amelyek akár fájdalommal is járhatnak – figyelmeztetett az aromaterapeuta. – Ezekhez a kezelésekhez kitűnő alapul szolgál például a szezámolaj, amelyet Indiában ősidők óta használnak méregtelenítésre.

A detoxáló testkezelés alkalmával is fontos a száraz bőrsejtek eltávolítása. Otthon is végezhető ilyen kezelés dörzskesztyűvel, vizesen a zuhany alatt. Átdörzsölhetjük a testet hidegen sajtolt olívaolajba kevert barna cukorral is, míg a cukor elolvad. Így megszabadulhatunk az elhalt hámsejtektől, az olívaolaj ráadásul mélyen táplálja a bőrt és szabályozza a hidratáltságát.

Béli Mónika elmondta: már kora tavasszal fontos a bőr napsugarak elleni védelme. A természet is kínál fényvédőket, ilyen a vajfa, a jojobaolaj és a szezámolaj. Vannak illóolajok, amelyek alkalmazása után kerülnünk kell a napfényt, hangsúlyozta. A citrusfélék mellett az angyalgyökér, a zellermagolaj, a fogpiszkálófű, a római kömény és az orvosi levendula is ezek közé tartozik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!