Púder Nélkül

2011.12.23. 07:52

Népszerű olvasmányok: Frei Tamás, Zacher Gábor és Müller Péter a polcokon

Az ember a szoba jóleső melegében bevackolja magát egy könyvvel, lapozgatása közben pedig teát, forró csokit kortyolgat: remek program téli estékre. S bár évek óta halljuk az ellenkezőjét, olvasni igenis trendi.

Péter Gyöngyi

Két zalegerszegi könyvesboltba is „bekopogtattunk” a minap: a színes, tartalmas, szemet gyönyörködtető kötetek, albumok között sokan nézelődtek, kutattak.

- A könyvek iránt most is van érdeklődés, és természetesen, mint minden évben, ezúttal is akadnak slágerek - mondta elöljáróban Kovácsné Domján Orsolya, az Alexandra Könyváruház helyettes vezetője, akitől azt is megtudtuk, általában december elejétől jelzi az erősödő forgalom, hogy közeleg az ünnep. - Idén rengeteg fogy Emma Donoghue A szoba című művéből, Frei Tamás második regénye, A bankár szintén nagy sikernek bizonyult, miként a Dan Brown-történetek. Sportkönyvet ugyancsak sokan választanak: nemcsak évkönyveket, hanem a sportolókról, híresebb futballistákról, csapatokról szóló írásokat is.- Viszik a Guiness-rekordokat összefoglaló kiadványt, és természetesen sok mesekönyv talál ünnepkor gazdára. A gyerekeknek szóló kiadványok közül nem nagyon lehet csupán egyet kiemelni, de a Geronimo Stilton című sorozatot kimondottan szeretik. A szakácskönyveket, receptgyűjteményeket kínáló polcok előtt szintén megállnak az emberek, miként a CD-k és DVD-k - különösen a mesefilmek - közül is számtalan kerül a kosarakba, aztán minden bizonnyal a karácsonyfa alá.

Azt észre lehet venni, hogy változtak az öt-hat évvel ezelőtti vásárlási szokások: manapság listával jönnek az emberek, konkrétan keresnek egy-egy terméket, sokkal jobban átgondolják, mit szeretnének, míg korábban szinte mindent megvettek –- folytatta a szakember.

Kovácsné Domján Orsolya elmondta, ha valaki esetleg kettőt kap ajándékba ugyanabból a kiadványból, az blokk ellenében kicserélheti, levásárolhatja majd karácsony után a fölös példányt.

A Simon István Könyvesházban ugyancsak nagy a kereslet, akár a Mikulás-csomagba, akár a karácsonyfa alá keresnek ajándékot a legifjabb korosztálynak, tudtuk meg Horváth Norberttől, az üzlet munkatársától.

- Egyre szebbek ezek a kiadványok, szerencsére visszatérnek a régi típusú mesekönyvekhez, keresettek például Fésűs Éva könyvei - említette. A felnőttek kimondottan az idei slágereket viszik, náluk is rendkívül népszerű Frei Tamás regénye, amellett igencsak fogy Zacher Gábor könyve, akárcsak az új Müller Péter-munka.

-  Az emberek számára még mindig fontos az olvasás. A kutatások szerint egyébként idén a negyedik legkedveltebb ajándék a könyv, míg korábban a nyolc-tizedik helyen szerepelt. Az olvasási szokások kapcsán rengeteg statisztika készül. Az egyik tavalyi felmérés arról árulkodik, hogy múlt évben az emberek 50 százaléka egyetlen könyvet sem olvasott. Igaz, öt évvel korábban 60 százalék nem vett könyvet a kezébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!