Púder Nélkül

2011.08.03. 14:15

A zene nyelvén tanít

Még nincs harmincéves, de már bejárta a világot. Az év nagy részében úton van: Ottawa, Washington, Zürich, Szingapúr, Teherán, Bangkok, Jakarta, Kuala Lumpur csak néhány város, ahol az elmúlt fél évben járt. György Ádám zongoraművészről van szó, aki Snétberger Ferenc gitárművészhez hasonlóan vidéki tehetséggondozó tábort szervez ígéretes növendékeknek.

Matolcsi Renáta

- Az otthonom Pomáz, és természetesen Magyarországot tekintem a hazámnak, bár időm kétharmadát sok éve úton töltöm, alig vagyok itthon  mondja.  Immáron harmadszorra rendezünk itt tábort, segítőimmel úgy gondoljuk, hogy a fiatalokba vetett hit a legfontosabb. Az általunk szervezett akadémián a tehetség és a művészi önkifejezésre való készség a mérvadó, a növendékek megismerkednek a világhírű magyar zongoraoktatás hagyományaival.

- Ugyanakkor vannak olyan résztvevők is, akik a mesterkurzusokból inspirációt merítve például csak hetvenéves koruk után kezdtek el zongorázni tanulni. Fantasztikus az a türelem és kitartás, ami őket jellemzi. A Kastélyakadémia mindenki előtt nyitva áll korhatár nélkül. Mi nem kizárólag hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozunk, fő koncepciónk a tehetség támogatása, szociális helyzettől és életkortól függetlenül.

Meséli, a résztvevők mindennap mesterkurzusokon és előadásokon vesznek részt, emellett lehetőségük nyílik gyakorolni is. Szabadidős programok keretében bemutatják nekik Budapestet, a Dunántúlt, kulturális programokat szerveznek részükre.

Nagyszerű kezdeményezésnek tartja, hogy Felsőörsön Snétberger Ferenc világhírű gitárművész segíti a hátrányos helyzetű fiatalokat a zenetanulásban, örül, hogy több művésztársa is hasonlóan gondolkodik e téren.

A tábor ideje alatt, a Teleki-Wattay kastélyban  augusztus 1-jén  György Ádám is megmutatja, mitől vált oly keresetté, népszerűvé külföldön. Fog improvizálni saját témára, de a koncert nagy részében  Liszt születésének 200. évfordulója alkalmából  Liszt-műveket ad majd elő. Felcsendül a zongorairodalom talán legszebb és legnehezebb darabja, a 30 perces h-moll szonáta, valamint hallható lesz több népszerű Liszt-mű: a La campanella, a II. magyar rapszódia vagy a Nászinduló-átirat.

György Ádám a könnyű műfajt is kedveli:  - Sokan azt mondják, hogy le kell bontani a komoly- és könnyűzene közötti falat. Szerintem szükségtelen, hiszen ez a fal nem is létezik. Minden kornak vannak kimagasló zenei alkotásai. Az én célom az, hogy az általam kimagaslónak tartott alkotásokon keresztül megmutassam, hogy a zene egy olyan nyelv, amelyen gondolatainkat és érzelmeinket sokkal szebben és érthetőbben ki tudjuk fejezni, mint a világ bármely más nyelvén.


 

György Ádám Budapesten született 1982. január 28-án. Négyévesen kezdett zongorázni. A Bartók Béla Konzervatóriumban tanult, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen diplomázott, most a doktoriját szerzi ugyanitt. 1998-ban első helyezett lett a Békés-Tarhosi országos zongoraversenyen, azóta számos elismerésben részesült itthon és külföldön. Idei világkörüli turnéján Liszt Ferenc műveiből játszik, többek között a londoni Wigmore Hallban, valamint a New York-i Carnegie Hall-ban.

Ezek is érdekelhetik