Púder Nélkül

2010.11.29. 06:59

Meseterápiával az életben maradásért

Magány, gyász, válás, betegség vagy más krízishelyzet esetén is megoldást jelenthet a meseterápia.

PLT

Mesét mondani és mesét hallgatni az életben maradásért - ez a meseterápia egyik legfontosabb célja ma is. A mesét azért lehet olyan jól alkalmazni az élet minden területén - kiváltképp a gyógyításban és a felnőtté válás, valamint a felnőttkor útvesztőiben -, mert a történetek mindig valami olyan dologról szólnak, ami az élet működését, folyamatát veszélyezteti.

Mondhatni: az egyensúly megbomlása alaphelyzetnek számít a mesékben, s a mese hősei nem csinálnak mást, minthogy megmutatják azokat az utakat, amelyek kivezetnek az adott vészhelyzetből vagy problémából - vallja dr. Boldizsár Ildikó, aki 25 éve kezdett a mesék tanulmányozásába, meseterapeutaként pedig 14 éve tevékenykedik már.

Zsúfolásig megtelt az előadóterem a minap a  Pannon Egyetem MFTK Antropológia és Etika Tanszéke által rendezett éjszakai egyetem rendezvénysorozaton, ahol a visszakövetelt előadó ezúttal a halálról és a halhatatlanságról beszélt. Hogyan lehet természetessé tenni a halálhoz, illetve az élethez való kapcsolódást? Hogyan tanuljuk meg kezelni a veszteségekhez való viszonyunkat? Mit jelent élni, létezni? Miért érdemes felkelni reggel? -  többek között ezen létkérdésekre kereste a választ mesék segítségével előadásában interaktivitásban a hallgatósággal.


A szakember elmondta: azért kezdett el foglalkozni ezzel a témával, mert a mai ember halálhoz való viszonya tele van elfojtással, félelemmel, rettegéssel. Ezt a viszonyt pedig mindenképpen rendezni kell, mert életünk során százfajta kis halállal szembesülünk kezdve onnantól, hogy óvodába, iskolába kerülünk, elhagynak minket, munkát, otthont változtatunk. Ha megtanuljuk kezelni a veszteséghez való viszonyunkat, akkor változhat a halálhoz való viszonyunk is -  véli. A témát négy fő témakörre, cölöpre  építette: élet, halál, újjászületés, halhatatlanság.

A mesék egyébként csak a XIX. század végétől kezdve tekinthetők gyerekműfajnak, a mesélés mindazidáig a felnőttek számára nyújtott lehetőséget önmaguk  mélyebb megismerésére. A szakember szerint a  meseterápia  akkor a leghatásosabb, ha a mesék szimbólumait nem tesszük a páciens számára nyilvánvalóvá, hisz pusztán a szimbólumok megértéséből rengeteg érzelmi energia fakad.

Ezek is érdekelhetik