Ünnepi programajánló

2019.08.19. 07:00

Kenyérszentelés, koncertek és tűzijáték vár augusztus 19-20-án Zalában

Zalai Hírlap

A tavalyi zalaegerszegi ünnepség egy pillanata

Forrás: Zalai Hírlap / Archív

Fotó: Katona Tibor

Zalaegerszeg

A Szent István-napi programok sora hétfőn 18 órakor szentmisével kezdődik a csácsbozsoki Szent Sebestyén-kápolnában. A városi ünnepséget 19 órától a Szent István-szobornál tartják, ahol dr. Benkő Tibor honvédelmi miniszter mond beszédet. Kedden 9.30-kor kezdődik a szentmise a Jézus Szíve ferences plébániatemplomban, amit egy órával később az új kenyér megáldása és megszegése követ. A rendezvényen ünnepi beszédet mond Balaicz Zoltán polgármester.

A megyeszékhely andráshidai városrészében az ünnepi program kedden 9.30-kor szentmisével kezdődik a templomban. Ezután a rendezvény műsorral, az új kenyér szentelésével a Szent István-emlékkőnél folytatódik, ahol beszédet mond Sümegi László önkormányzati képviselő.

Zalaegerszegen kedden tartják a falumúzeum napját, amelyen vendégül látják a megyeszékhelyhez ötven éve csatlakozott Andráshida, Bazita, Ebergény, Ságod, Szenterzsébethegy városrészeket. A köszöntőt délben mondja el Balaicz Zoltán polgármester és dr. Kostyál László, a Göcseji Múzeum igazgatóhelyettese, majd megnyitják a pajtakiállítást a Göcseji Kézműves Egyesület munkáiból, azután a Szivárvány Dalkör lép fel. A városrészek civil szervezetei 14 órától adnak műsort, 16 órától a Zala Táncegyüttes csoportjai lépnek fel. A napot kézműves játszóház, kirakodóvásár, íjászat, lovas bemutató színesíti.

A tavalyi zalaegerszegi ünnepség egy pillanata
Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap / Archív

Pacsa

Pacsán az augusztus 20-i ünnepség 8 órakor a templomban kezdődik a szentmisével, és itt szentelik meg az új kenyeret. Ezt követően a Szent István-szobornál tartják a megemlékezést, amelyen ünnepi beszédet mond Kelemen Tamás polgármester.

Bak

Bakon augusztus 19-én egészségnapot, 20-án falunapot rendeznek. A hétfői egészségnap a sportos, mozgásos programoké lesz a baki faluháznál. Reggel 9 órától a nordic walking bot használatáról szól egy előadás, majd sor kerül a Fut a Bak versenyre, illetve kerékpártúra indul. Délután ingyenes szűrővizsgálatok várják az érdeklődőket, majd hastáncosok lépnek fel. Részt lehet venni aerobik- és tornaprogramon is. Augusztus 20- án ugyancsak a faluháznál 15 órakor ünnepi megemlékezés lesz, Vigh László országgyűlési képviselő és Molnár Károly polgármester mond beszédet. Utána többek között a faluház művészeti csoportjai lépnek fel, a programokat este Karda Beáta műsora zárja.

Zalaszentgyörgy

Zalaszentgyörgyön augusztus 20-án a Porta Tájháznál tarják az új kenyér ünnepét. A nyugdíjasklub tagjai által sütött új kenyeret a 14 órakor kezdődő ünnepségen Farkas László plébános szenteli és szegi meg.

Letenye

Letenyén augusztus 20-án az egyedutai temetői kápolnánál 8 órakor tábori mise lesz, majd 9 órától kerül sor a Szentháromság-templomban az ünnepi szentmisére. 10-kor érmekiállítás nyílik a könyvtárban. A városi ünnepség 10.30-kor kezdődik a kastélyparkban, melyen Farkas Szilárd polgármester mond beszédet. Délután a szórakoztató programok kapják a főszerepet. A Fő téren táncos forgataggal, 18 órától az Orfeum Vándorszínpad, 19 órakor Kaczor Feri, 20 órától pedig a Három Grácia Hegedűtrió produkciójával várnak mindenkit. 21 órakor az Irigy Hónaljmirigy lép pódiumra, majd a napot 22 órakor tűzijáték zárja.

Zalakaros

Zalakaroson Szent István napján szintén egész napos ünnepséget tartanak. 10-kor ünnepi szentmise lesz az Isteni Irgalmasság-templomban, a városi ünnepség 18 órakor lesz a Szent István téren. 21.30-kor tűzijáték kezdődik, majd bál.

Nagykanizsa

Nagykanizsán több helyszínen szervez ünnepséget augusztus 20-án a város önkormányzata. 9.30-kor térzenével kezdődik a rendezvény, amit 9.45-kor ünnepélyes zászlófelvonás követ. 10 órakor lesz az ünnepi műsor az Erzsébet téren, melyen Balogh László, a humán bizottság elnöke mond köszöntőt. Ezt követően ökumenikus szertartáson szentelik meg az új kenyeret, majd kulturális műsorra kerül sor. 18 órakor az Alsótemplomban lesz az ünnepi szentmise. Az Erzsébet téren 19 órától a Canischa Zenekar mutatja be rockszvitjét Thúry Györgyről. 20.15-kor a Holdviola koncertezik. A tűzijáték 21.45-kor lesz.

Keszthely

Keszthelyen augusztus 20-án 8.30-tól a Magyarok Nagyasszonya-plébániatemplomban tartanak ünnepi ökumenikus istentiszteletet, melyen megáldják az új kenyeret. A mise után a Fő téren kezdődik a városi ünnepség, melyen köszöntőt mond Manninger Jenő országgyűlési képviselő és Ruzsics Ferenc polgármester, az ünnepség szónoka Takaró Mihály irodalomtörténész. Fellép a Helikon Versmondó Kör és a Nagyváthy Néptáncegyüttes. A Balaton-parton szórakoztató rendezvények, 21 órakor tűzijáték lesz.

Hévíz

Hévízen kedden 10.30-kor a városi ünnepség a Szentlélek- templomban ünnepi szentmisével kezdődik, amelyet Kiss László esperes-plébános celebrál. Ezt követően Papp Gábor polgármester mond ünnepi beszédet, s köszöntőt hallhatnak a jelenlévők Gergely István Tisztitől, a csíksomlyói Árvácska Együttes vezetőjétől. Az új kenyeret már a templom előtti téren Kiss László szenteli meg, s Péntekné Vizkelety Márta református és Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész áldja meg. Közreműködik a csíksomlyói Árvácska együttes.

Gutorfölde

Gutorföldén kedden tartják a búcsút, 10-kor szentmisével és az új kenyér megáldásával kezdődik a program, 11-kor a művelődési házban kiállítás nyílik Hegyi Gergő alkotásaiból, illetve a régi náprádfai falusi életbe ad betekintést a Gutorföldi Dalkör előadása. Délután a szabadtéri színpadnál folytatódik a rendezvény, a napot tűzzsonglőrshow és bál zárja.

Lenti

Lentiben kedden, a 8.30- kor kezdődő szentmisét követően a templomkertben tartják a városi rendezvényt. Ünnepi beszédet Horváth László polgármester mond, majd Ipacs Bence plébános szenteli meg az új kenyeret. Közreműködik az Énekmondó Együttes.

Zalalövő

Zalalövőn, a Patakai-hegyen az ottani búcsú keretében tartják az augusztus 20-i ünnepséget. 14 órakor ünnepi szentmisét tartanak, amelynek részeként dr. Pálfi Dénes kertészmérnök mond beszédet. Ezt az új kenyér megáldása és kulturális műsor követi.

Bázakerettye

Bázakerettyén kedden, a fél 12-es szentmise keretében tartanak ünnepséget, amelynek részeként díszpolgári címet is átadnak. Köszöntőt Iványi László polgármester mond.

Lendva

Lendván hétfőn tartják a muravidéki központi ünnepséget, amelyet ünnepi szentmisével és a Szent István-szobor koszorúzásával kötnek össze. A program 17 órakor kezdődik a Szent Katalin téren, köszöntőt Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke és Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke mond. A 18 órakor kezdődő istentisztelet főcelebránsa dr. Székely János szombathelyi megyés püspök lesz. Később a Bánffy Központ teraszán Szeder-koncert várja az érdeklődőket.

Dobronak

Dobronakon kedden fél 6-kor tartják az ünnepi megemlékezést. A programot követően a Szent Jakab-templomban Santak Tamás volt lendvai plébános mutat be szentmisét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!