Szponzorált tartalom

2019.05.09. 16:35

Zalában is segíthetnek az ukrán dolgozók – Hosszú távú megoldás a “szomszédból”

A KSH adatai szerint 2018 III. negyedévében már több mint 86 ezer betöltetlen állás volt hazánkban. Zala megye is küzd ezzel a jelenséggel: a kis- és középvállalatok dominanciája miatt általában nem a tömeges toborzás a jellemző, de ebben a megyében is gondot okoz megtalálni a megfelelő szakembert vagy feltölteni egy-egy műszakot. Különösen a szolgáltatóipar szenved a német nyelvterület közelsége miatti elvándorlástól.

A cégek általában béremeléssel, a műszakok átszervezésével vagy atipikus foglalkoztatási formák (pl. diákmunka, nyugdíjasok visszafoglalkoztatása, munkaerő-kölcsönzés) bevezetése révén igyekeznek megküzdeni ezzel a kihívással. Már ez is jó irány, azonban van egy újabb lehetőség, amelyre a régióban eddig kevesen gondoltak. Ez pedig az ukrán munkavállalók foglalkoztatása.

2016 óta a az ukrán állampolgárok könnyített eljárásban juthatnak munkavállalási célú tartózkodási engedélyhez. Sőt, 3 hónapig nincs is szükség ilyen dokumentumra, pusztán be kell jelenteni az itt tartózkodásukat. Az engedély egyébként általában 8-10 nap alatt elkészül; főleg, ha egy rutinos munkaerő-kölcsönzőre bízzuk a papírmunkát.

A kedvező törvényi feltételeken kívül az ukránok foglalkoztatása mellett szól az is, hogy Ukrajnában nagy az elvándorlási kedv. A 42 milliós országnak 24 millió aktív munkavállalója van, tehát széles a potenciális bázis. Egy ukrán könyvelő 30-40 ezer forintnak megfelelő hrivnyát keres, ezért a magyar bérek vonzóak a számukra. Aki pedig motivált arra, hogy a saját és a családja életét jobbá tegye, az nagy erőbedobással dolgozik.

Egyes számítások szerint már 20 ezer ukrán dolgozik Magyarországon, de vajon tényleg ilyen pozitív a kép? Megkérdeztük a Viapan Dologidő Kft.-t, akiknek a közvetítésében több száz ukrán dolgozik különféle projektekben. Az ukrán dolgozók főként termelő cégeknél állnak alkalmazásban, és jelenleg közülük csak néhány fő beszél magyarul. Ez mégsem okoz semmilyen konfliktust. Az ukránok örömmel mesélik, hogy jól be tudtak illeszkedni, a magyar kollégák is elfogadták őket. Ebben az is szerepet játszik, hogy a Viapan Dologidő Kft. projektvezetője hetente tart fogadóórát, ahol rögtön megoldja a felmerülő kérdéseket, problémákat. Saját tolmáccsal járnak, hogy gördülékenyen menjen a kommunikáció. A tolmács pedig állandóan elérhető, segít az ügyintézésben is. Mivel ezek a személyek dolgozni jönnek Magyarországra, az motiválja őket, hogy pénzt és ajándékokat küldhetnek haza. Körükben a fluktuáció a magyarok között megszokott 60%-hoz képest 10% alatti.

Az ukrán munkaerő tartózkodási engedélyének ügyintézése nagyon egyszerű, főként ha egy tapasztalt munkaerő-közvetítőre bízzuk a folyamatot. A Viapan Dologidő a szállás, utaztatás szervezésében is segít.

Ha tehát az Önök cége is munkaerő-gondokkal küzd, ne hagyja, hogy a probléma már a termelésre is hatással legyen. A Viapan Dologidő segít Önöknek megtalálni a legjobb megoldást, például a szomszédból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában