Szponzorált tartalom

2018.12.12. 08:36

Mit kell tudni a jó villanybojlerről?

Az otthonaink melegvíz-ellátását biztosító berendezést mindenki ismeri. Mégis, ha kiderül, hány fajta, típus és méret áll rendelkezésünkre, már sokan elbizonytalanodnak. Segítünk Önnek eligazodni!

Egyetlen mondatba összesűrítve elmondhatjuk, hogy az a jó villanybojler, ami akár két évtizedig is kiszolgálja az Ön igényeit, anélkül, hogy rendszeresen szervizeltetni kellene a készüléket. Persze ezt az ideális felállást úgy érheti el, ha megfelelő típusú és kialakítású modellt sikerül kiválasztania, valamint ha olyan szakemberre bízza az elektromos és vízhálózatra kötést, hogy az valóban szakszerű legyen. Ehhez azonban elengedhetetlen tudni, melyik villanybojlerek jöhetnek szóba, és milyen karbantartással lehet az esetleges problémákat megelőzni.

Mindennapi előnyök

Abban az esetben, ha az épületben nincs bevezetett gáz vagy kiépített kémény, mindenképpen a villanybojler a megoldás, ami szerencsére könnyebben felszerelhető és cserélhető, mint a gázos változat. A pénztárcánk is örülni fog, hiszen az éjszakai árammal sokkal jobban járhatunk. Hétvégi házakba, nyaralókba szintén javasoljuk a villanybojlert, hiszen az egy mozdulattal áramtalanítható, azaz igen költséghatékony berendezés.

További pozitívum, hogy más, alternatív vagy megújuló rendszerekkel is kombinálható. Ha tehát Önnek a fenntarthatóság is szempont, berendezését könnyen összekapcsolhatja vegyes tüzelésű kazánnal, vagy az egyre inkább teret hódító szolárrendszerekkel.

Melyiket válasszam?

A széles választéknak köszönhetően Ön teljesen testre szabhatja bojlerét. Ehhez nem kell mást tennie, mint végiggondolni, az átlag napi fogyasztás hány liter lehet, mekkora helyre kell felszerelni a gépet (és oda milyen elhelyezkedésű csövek férnek el), folyamatos vagy szakaszos üzemeltetés várható, átfolyós vagy tárolós, illetve nyílt kifolyású vagy zárt rendszerű modell lesz szerencsésebb.

Ha a fentieket eldöntötte, nagyon fontos, hogy olyan márkát válasszon, amely garantálja az ellenálló anyagot, a hosszú életet. Javasoljuk, hogy egy szakértővel mindenképpen egyeztessen a vásárlás előtt, hiszen nem könnyű kiigazodni számos technológia és teljesítmény között.

Figyelmébe ajánljuk

Két tipikus probléma megelőzésére érdemes felkészülnie. Akár milyen meglepően is hangzik, nagyon sok villanybojler megy tönkre, amikor a nem szakszerű rögzítés miatt a tartály kiszakad a falból. Hallgasson ránk: Ön ne bízza a felszerelést lelkes amatőrre!

A másik kritikus pont a vízkő. Ennek képződésének esélyét minimalizálhatja, ha a maximális hőmérsékletet nem állítja 60°C fölé. A helyi víz keménysége is meghatározza, milyen gyakorisággal kell vízkőtelenítést csináltatni, de javasoljuk az éves felülvizsgálatot. Ha például egyre hangosabb a bojler, vagy elkezd csöpögni, az már a vízkő jelenlétének jele. Érdemes ilyenkor szakembert hívni, aki rövid idő alatt elintézi a tisztítást, és átnézi a berendezést, hogy minden megfelelő-e. Így Önnek a következő évre nincs is több gondja villanybojlerével!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában