Hirdetés

2019.10.04. 14:21

Így készíts tökéletes grafikát a pólódra

A pólónyomás napjaink egyik legkeresettebb szolgáltatása. Hisz jó áron lehet egyedi ajándékot készíttetni, ami akár egy kedvenc fotóval még személyesebbé tehető. Ahhoz viszont, hogy tényleg kiváló minőségű legyen a végeredmény, van néhány szabály, melyet be kell tartani a minta tervezés és nyomtatás során.

A mintás, feliratok pólók igen kedveltek napjainkban

 

A mintás, feliratok pólók igen kedveltek napjainkban

Mint ahogy sok más elektronikus eszköznél is, a pólónyomtatók körében is sokféle típus közismert és kedvelt. A különbségek abból adódnak, hogy vannak kis szériára vagy nagyobb mennyiség nyomtatására használatos gépek, mindegyik más-más anyagot tud megmunkálni, illetve vannak olyan berendezések, melyek a nyomtatáson túl egyéb folyamatokat is képesek elvégezni. A direkt pólónyomtató például csak textilnyomtatásra alkalmas, és a legjobb anyag, amit használhatunk ennél a gépnél, az a pamutpóló.

Az egyedi mintás ruhadarabok gyártására is többféle eljárásmóddal bíró eszközök kaphatóak. Most már léteznek olyan, nagysebességű ipari pólónyomtatók, mely kimondottan komolyabb termelésre készültek. Nagy teherbírásúak, közvetlen nyomtatásra képesek, így nem szükséges egyéb közvetítő felület. A modern technikának köszönhetően a nyomtatófej már nem tömődik el, mert perisztaltikus pumpás festék használható az eszköznél.

De hiába a profi gép, ha a grafika nem tökéletes. Vannak kritériumok, melyeket minden körülmények között figyelembe kell vennünk ahhoz, hogy kitűnő végeredményt kapjunk.

Nem mindegy a grafika típusa

A ruhaneműre vagy más textildekorációra szánt mintát érdemes képszerkesztő programokban megtervezni. A legjobb, ha vektorosan készítjük el, és ilyen formátumban is használjuk a nyomtatás folyamán. A vektorizálás a szöveget körvonalakká alakítja, hogy elkerülje a hiányzó betűkészletekkel kapcsolatos problémákat a műben.

Mindig a legnagyobb, valós felbontású képet alkalmazzunk. Az nem megfelelő, hogy kisméretű képet nagyítunk fel, mert pixeles lesz és így a textilen való megjelenítés homályossá válik. A legjobb a 300 ppi (pixel per inch) nagyság. A kép szerkesztésénél még figyelembe kell venni azt is, hogy szeretnénk-e, hogy a minta áthaladjon a levágott szélen. Jó, ha a mintánál ilyenkor van 3-5 mm rés, ahol vágni, vagy varrni lehet majd az anyagot, így a motívum teljes egészében megjelenik.

A megtervezett grafikáknál fontos, hogy azok vektorosan készüljenek

Színek megjelenítése textilen

Jó, ha tudod, hogy nem minden színt lehetséges anyagra nyomtatni, illetve előfordulhat olyan eset, amikor nem ugyanaz a tónus jelenik meg az anyagon. Előfordulhat például, hogy két egymás melletti színnél lévő átfedésnél más lesz a tónus, például tiszta sárga és tiszta kék találkozásánál zöld jelenik meg. Azt is érdemes még a minta elkészítése előtt megtudni, hogy mely színprofilokat részesíti előnyben a gép. Képes-e a színeket lekezelni, vagy konvertálja-e a színeket a nyomtatóeszköz színteréhez. Ha más színeket használ a gép, akkor a folyamat előtt ellenőrizzük, hogy számunkra a használni kívánt tónusok megfelelnek-e.

Az utolsó simításokat érdemes egy olyan szoftverrel végezni a motívumon, melynek van olyan verziója, ami kimondottan a textilek digitális nyomtatásához tudja a grafikát előkészíteni. Érdemes a fent leírt szabályokat betartani, hogy az egyedi grafikával készült textil kiváló minőségű legyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában