Hirdetés

2018.11.06. 14:22

Érdemes Önnek napkollektort és napelemet vennie?

A háztartásunk energiafogyasztását csökkenteni tudjuk a nap ‘erejének’ felhasználásával. Ha családi házunk van, elhelyezhetünk rajta napelemet, napkollektort. De vajon mennyit fogunk ezek segítségével megtakarítani?

Mindenki, aki kicsit környezetbarát beállítottságú, szívesen élne a megújuló energia adta lehetőségekkel. Az anyagiakról nem is beszélve, hiszen például a villanyszámla beérkezése senkinek sem a nap csúcspontja.

Ha érdeklődik az iránt, hogy tudná megoldani a napenergia otthoni felhasználását, de úgy érzi, csak a szakemberek értik a témát, ez a cikk Önnek íródott – sok olyan infót összeszedtünk alább, amit jó tudni.

Napkollektor – jótékony hatással van a gázszámlára

A napkollektort három dologra szokták használni: épületek fűtésére, medencék fűtésére és melegvíz előállítására. Ez utóbbi idehaza a legelterjedtebb verzió – ha belegondolunk abba, hogy télen kellene a házat felfűteni és akkor nálunk kevesebb a fény, akkor érthető, miért.

Amennyiben rendelkezünk egy olyan hellyel – tető, kert – ahová elhelyezhető, felszerelhetünk napkollektort.

A leggyakoribb változat a síkkollektor, ez lényegében egy kétszer egy méteres üveglap szerű tárgy – elöl üveggel fedett, csőjáratos fekete lemez -, amelyhez falikazánt tudunk kötni. Ez egy átlagos, mondjuk négy fős család számára tökéletes arra ez a megoldás, hogy melegvizet állítson elő.

A napkollektor a rá eső napfényből 60 százaléknyi energiát tud ‘lecsapolni’, annál jobb a hatékonysága, minél inkább déli és ideális dőlésszögű (45 fokos) tetőre tudjuk a lemezeinket felhelyezni. Magyarország meteorológiai adottságai mellett reálisan elérhető az éves 55-65%-os szoláris részarány. Ekkor a kollektoros rendszer éves hatásfoka 35-40%, persze ingadozóan működve évközben. A jó minőségű napkollektorok télen is fűtik a vizet, persze nem annyira, mint márciustól októberig.

Ha tehát van egy megfelelő felületünk a házunkon, elég jó eredményeket fogunk elérni a hagyományos energia megtakarítása terén.

Mi mást tud a napelem?

Alapvető különbség a két módszer közt, hogy a napelemmel áramtermelésre tudjuk befogni a sugarakat. Akár száz százalékban fedezhetjük a villamos energia fogyasztásunkat ezen a módon. Nem véletlen, hogy egyre több a napelemmel borított ház: tíz darab ilyen szerkezet mellett már nem lesz szükségünk hagyományos módon áramra, főleg ha jó tájolású és dőlésű a tetőnk (no meg persze ha nem áll mellette egy toronyház).

Elteszik nekünk télire

A napelemből származó áramnak előnye a napkollektorhoz képest, hogy tárolható az energia, amit az elem termel. Az áramszolgáltató köteles átvenni a megtermelt energiánkat, és mi természetesen visszakapjuk azt.

De nem feltétlenül kell hozzácsatlakozni az áramszolgáltatóhoz, hiszen egy tanya vagy akár egy lakóautó is rendelkezhet saját kis energiaforrással. Ha mindez jól hangzik, az nem véletlen – épp ezért a megújuló energia egyre népszerűbb.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában